Főzzünk üstököst!

883

Az Astronomical Society of the Pacific a világ legnagyobb létszámú csillagászati szervezete, melynek hivatásos és amatőrcsillagász tagjai 70 különböző országban tevékenykednek. A Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából – egyebek mellett – olyan, letölthető videókkal jelentkeztek, amelyek hónapról hónapra különféle csillagászati témákat dolgoznak fel. Egyszerű, könnyen érthető észlelési tanácsokat adnak, bemutatják a távcsőhasználat alapjait, és csillagászati jelenségeket magyaráznak el. Az egyik legérdekesebb kisfilm a 2009 augusztusára időzített "főzőműsor", a Cook Up a Comet (Főzzünk üstököst!). Az ASP videói innen tölthetők le.

Az ötletes videóban Vivian White és kolléganője az üstökösmagokhoz szükséges kellékekből igazi, "működő" üstököst készít, igen szórakoztatóan. Színészi teljesítményük természetesen nem százszázalékos, azonban aki egyszer látta ezt a videót, aligha felejti el. Az üstökösfőző műsorszám igen jó példa az ötletes, szórakoztató, ugyanakkor tartalmas csillagászati ismeretterjesztésre, amiből oly’ nagy hiány van mifelénk. Sajnos a hazai tradícionális ismeretterjesztésben sokan még mindig úgy gondolják, hogy a tudománynépszerűsítés valamiféle karót nyelt műfaj, ahol komoly emberek komoly témákról beszélnek, rendkívül komolyan. Természetesen nagyon is szükség van erre a fajta ismeretátadásra, azonban úgy vélem, ez a műfaj elsősorban azokhoz szól, akik már "meg vannak nyerve" a tudományos gondolkodás számára. A hagyományos előadásoknál sokkal szórakoztatóbban is lehet tudományt népszerűsíteni, amire számos ismeretterjesztő csatornán láthattuk jó példákat (persze rosszakat is). Ezekkel a szórakoztató(bb) anyagokkal bizonyosan sokakat meg lehet nyerni a tudomány számára. Azokkal pedig sajnos nem lehet sokat csinálni, akik még erre is érzéketlenek.

A szórakoztatva ismeretterjesztésnek nálunk is vannak szép hagyományai, gondoljunk csak Öveges József fizikai kísérleteire! A fizikai kísérletek egyébként is nagyon látványosak tudnak lenni, amire manapság a Csodák Palotájában láthatunk jó példákat. A csillagászati jelenségek bemutatása már nehezebb feladat. Üstököst lehet gyúrni tanteremben, de például ősrobbanást szimulálni (a háztömb teljes lerombolása nélkül) már nehezebb feladat! Gyerekek számára a kollektív távcsőkészítés például nagyon hasznos elfoglaltság lenne, ha manapság könnyen hozzá lehetne jutni egyszerű távcsőoptikákhoz. Ugyanakkor a gyerekek képzeletét nagyon jól meg lehet ragadni Naprendszer-modellezéssel vagy a most megjelent új, ráadásul magyar gyártmányú csillagászati társasjátékkal. Ugyancsak jó példa az Abszolút magyar agy című sorozat Bakos Gáspár exobolygó-kutatót bemutató része.

A csillagászat egyáltalán nem valamiféle komor dolog, csupa izgalom, csupa érdekesség! Próbáljuk meg mi is kicsit szórakoztatóbban tovább adni a csillagászati ismereteket, főleg a mai, egyre kevésbé szórakoztató világban.

Hozzászólás

hozzászólás