Magyar ezüstérem az idei csillagászati és asztrofizikai diákolimpián!

1541

A 2013. július 27. és augusztus 5. között Volosban (Görögország) megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) résztvevő 5 fős magyar csapat 1 ezüstöt, 2 bronzérmet, és egy negyedik helyezést szerzett. A tavalyi hasonló diákolimpiai szereplés eredményét sikerült túlteljesíteni, 3 éves szereplésünk eddigi legjobbját nyújtani, ezzel a 36 résztvevő ország olimpiai éremtáblázatának felső felében foglal helyet Magyarország. Idén összesen 41 csapat tagjaként 188 középiskolás vetélkedett 8 napon át a csillagászat elméleti, gyakorlati (észlelési) és adatfeldolgozási egyéni kategóriáiban, végül pedig a max. 5 fős nemzeti csapatok közösen, összmunkában komplex feladatot oldottak meg.

Bécsy Bence (idén érettségizett érdi diák) tavaly egyéni bronzérmet szerzett, idén bőven meghaladta az ezüstérmes nívót. Granát Roland (idén érettségizett, budapesti diák) szintén tagja volt a tavalyi csapatnak, akkor nem ért el díjazott szintet, de idén szépen túlteljesítette a bronz fokozat határát. Kopári Ádám (11. osztályos pécsi diák) a tavalyi olimpiai keret tartaléka volt, most bronzérmet nyert, jövőre komolyabb éremre is esélyes lehet. Negyedik helyezettünk új tag: Kunsági-Máté Sándor (Pécsen érettségizett diák). A csapat ötödik tagja Ványi András (11. osztályos budapesti diák) szintén új a keretben, és az egyik elméleti fordulóban nyújtott közel 80%-os teljesítménye jövőre komoly éremesélyessé teszi. Az idei tartalék tag Prósz Aurél (idén érettségizett, budapesti középiskolás) volt. A két csapatvezető idén is Dr. Hegedüs Tibor (csillagász, Baja) és Udvardi Imre (fizikatanár, Budapest) voltak, mint tavaly. Az asztrofizikai diákolimpiák szabályai szerint a csapatvezetők dolga a feladatsorok előminősítése-korrigálása, magyarra fordítása, majd a saját diákjaik munkájának a nemzetközi zsűrivel parallel pontozása is, azaz a zsűri munkájának kontrollja.

A csapat tagjai az érmekkel és az oklevelekkel.
[Hegedüs Tibor]

A diákok felkészítésén idén a Bajai Obszervatórium Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet (Baja), a TIT Planetárium (Budapest), az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (Szombathely), a Könyves Kálmán Gimnázium (Budapest), az MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület), a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma és ezen szervezetek kollektívája munkálkodott. A tehetséggondozó programban még az ELTE és az SzTE csillagászai vesznek részt. A ki-, és hazautazás útiköltségét és az elmúlt egy év során történt képzések költségeinek túlnyomó részét a diákok szülei, esetleg részben iskolái, iskolai alapítványai fedezték. Így az eredmény "szépsége", hogy mindezeket egy kis szakmai közösség, és a résztvevők családjai önerőből érték el, minden állami segítség, támogatás nélkül.

A csapattagok gratulálnak az ezüstérmes Bécsy Bencének.
[Hegedüs Tibor]

A jövőre nézve tárgyalások fognak megkezdődni a tehetséggondozási munka ilyen nemzetközi versengési formájának állami szintű támogatásának megszervezésre, mert azt a három éve működő szakmai konzorcium is látja, hogy igazán komoly eredményeket csak jelentősebb állami segítséggel lehet majd elérni. Az idei szép eredmény remélhetőleg "jó belépő" lehet a komolyabb eredmények ígéretével kecsegtető, szervezett, profi asztrofizikai tehetségkutatás kiépítésénél.

2018-ban, vagy 2019-ben Magyarország megkapná az olimpia megrendezési jogát. A szakmai körökkel, és az EMMI-vel megkezdődnek az egyeztetések a megrendezés lehetőségeinek kidolgozására.

Alapítványunknak szóló befizetésekkel segítették az olimpiai felkészülést, nemzeti ajándékok beszerzését (nevük ABC szerinti sorrendjében, és nem az utalt összeg nagysága szerinti sorrendben):

Csabai László, Eszenyei Emese Borbála, Gyenizse Péter, Ill Márton, Perkó Zsolt és neje, Piriti János, Porhanda Zsolt, Tepliczky István és Uhrin András.

A diákok felkészítése során felmerült költségek fedezésével:

MCSE, Udvardi Imre

A kiutazás+nemzeti poszter nyomtatási költségeinek fedezésével:

AstroTech KFT (csapatvezetői autóút, diákok csomagjainak ki és visszaszállítása), Kopári és Horváth Kft., Pécs (a nemzeti csapat egyentrikóinak tervezése, legyártása).

A nemzeti ajándékok jelentős árkedvezményével:

Keller Pincészet (Sümegi és fiai Kft.)

Mindannyiuknak köszönjük, és bízunk benne, hogy az eredmények láttán valamennyien úgy gondolják, hogy örömmel váltak részeseivé a sikernek – és abban is reménykedünk, hogy jövőre ugyanígy segíteni fogják a következő olimpiai részvételt.

A diákok felkészítésben idén segédkezők:

Dr. Bíró Imre Barna (BKM CsKI, Baja)

Dr. Borkovits Tamás (BKM CsKI, Baja)

Dr. Gyenizse Péter (PTE, Pécs)

Dr. Hegedüs Tibor (BKM CsKI, Baja)

Horvai Ferenc (MÜI, Budapest)

Horváth Zsuzsanna (Budapest)

Dr. Kovács József (ELTE GAO MKK, Szombathely)

Nyerges Gyula (TIT Planetárium, Budapest)

Prof. Dr. Rácz István (KFKI, Budapest)

Hozzászólás

hozzászólás