Nincs földközelben a Mars!

3403

2015. augusztus 27-én sem lesz akkora a Mars szabad szemmel nézve, mint a telehold. Ez teljes képtelenség – mégis újra meg újra felbukkan a Mars-kacsa.

A Mars-kacsa először 2005 augusztusában bukkant fel, azt ígérve a gyanútlan olvasóknak, hogy a Mars akkora lesz szabad szemmel, mint a telihold. 2011-ig újra meg újra felbukkant ez a képtelenség, majd pár év szünet következett. Most pedig ismét azt hápogja: augusztus 27-én akkora lesz a Mars szabad szemmel…

“T. BARÁTAIM!

érdekes és egyszeri a lehetőség!!!

Augusztus 27-én, 00,30 órakor nézzetek fel az éjszakai égboltra. Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34,65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel a bolygó úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható.

Osszátok meg ezt a hírt a barátaitokkal, mert közülük senki ilyet még nem látott, … és már nem is fog.”

Az biztos, hogy ilyet csak azok az űrhajósok fognak látni, akik valamikor, évtizedek múlva talán eljutnak a Mars szomszédságába. Ma élő ember ilyet soha nem láthat. A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

20051103_mars_ejszakaja
A Mars szabad szemmel nézve teljesen csillagszerű. Ahhoz, hogy telihold méretűnek lássuk, csillagászati távcső szükséges, 70-100-150x-es, vagy még nagyobb nagyítással (attól függően, hogy milyen távolságban van tőlünk a Mars). Nagy Zoltán Antal felvétele.

A Mars tehát sem 2015. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, az Ikrek, majd Rák csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő “csillagként”. Csak 2016 májusában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor  76 millió km-re lesz tőlünk a bolygó, míg a Hold átlagosan 384 ezer km-re kering Földünk körül.  Ilyenkor – és persze nem csak ilyenkor – érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

20060811_mars-hold
A Hold és a Mars 2006. január 8-i együttállásakor készült felvételen jól
látható, hogy a Mars látszó mérete meg sem közelíti a
Holdét… Szendrői Gábor fotója 80/600-as ED refraktorral és
Canon EOS 300D digitális fényképezőgéppel készült.

Honnan származik a Mars-kacsa?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező Mars-közelség. Ha egy 75x-ös nagyítású távcsővel ekkor figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a teleholdat szabad szemmel. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, óriási volt az érdeklődés a vörös bolygó iránt, majd a hír újra meg újra felbukkant az internet világában, immár digitális pletyka formájában, ám valahol, valakinél, valamikor lemaradt a helyes évszám. Először 2005-ben bukkant fel, hogy augusztus 27-én ismét történelmi Mars-közelség lesz (kifelejtve vagy szándékosan kihagyva a valódi évszámot: 2003), azóta kering körülöttünk a Mars-kacsa. Ne figyeljünk rá!

Hozzászólás

hozzászólás