Pillantás a kulisszák mögé

937

Rendszeresen kapunk kérdéseket, ötleteket, javaslatokat a hirek.csillagaszat.hu továbbfejlesztéséről, ami arra inspirálta szerkesztőségünket, hogy felmérjük olvasóink véleményét. 2008 májusában egy egyhetes időtartamban kérdeztük meg látogatóinkat, s a felmérésben részt vevő 210 olvasó válaszai alapján viszonylag részletes képet kaptunk hírportálunk beágyazottságáról a csillagászat iránt érdeklődő hírfogyasztók körében. Az alábbiakban néhány jellemzőbb pontot emelünk ki a felmérés eredményeiből, illetve felhívjuk a figyelmet az MTA havilapjában, a Magyar Tudomány augusztusi számában megjelent cikkre, amelyben Kiss László és Kereszturi Ákos ismerteti a hirek.csillagaszat.hu hátterét és napi működését.

Az összes kérdést aszerint vizsgáltuk meg, hogy a válaszadók naponta látogatják az oldalt, vagy ettől ritkábban. A felmérés egyik
legfontosabb célja ugyanis, hogy kiderítse, a ritkábban látogatók miért
járnak ritkábban az oldalon, és milyen továbbfejlesztéssel tudnánk
növelni a látogatói mélységet és hűséget. Mint azt az alábbi ábra is mutatja, olvasóink fele naponta ráklikkent oldalunkra, további egyharmaduk pedig heti 2-3 alkalommal.

Érdekes eredmény, hogy az oldalt minden nap látogatók
mindegyik jellemző esetében magasabb pontszámot adtak, mint a ritkábban
látogatók. Különösen fontos az alábbiakra odafigyelni a továbbfejlesztés irányainak kijelölésekor: érdekesség növelése újabb funkciók, tartalomtípusok bevezetésével; a cikkek érthetőségének javítása (pl. csillagászati alapismeretek, definíciók biztosításával). Utóbbi cél érdekében várható, hogy még az év vége előtt elindítjuk tudásbázisunkat, ami egy online csillagászati tankönyvhöz hasonló publikáció lesz.

A kedvenc rovat(ok)ra vonatkozó kérdés nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen cikkeink látogatottsági statisztikái alapján jól ismerjük legnagyobb visszhangot kiváltó írásaink témaköreit. Az asztroblog és magyar kutatások rovatok nem szerepeltek túl erősen, amit a ritkább frissülés is magyarázhat. A naponta látogatók körében az Asztrofizika és az Exobolygók rovat sokkal népszerűbb, mint az ennél ritkábban olvasóké, míg a ritkán látogatók körében A hét csillagászati képe, az Aktuális égi
események és a Naprendszer rovatok fej-fej mellett vezetnek. Ez a
célcsoport az összes említett rovatot jobban kedveli, mint a napi
látogatók. A Kozmológia rovat iránt viszont mindkét csoport hasonló mértékben érdeklődik.

A továbbfejlesztések szempontjából természetesen a legerősebb üzenet a minél gyakoribb oldalfrissülés általános igénye volt. Emellett a csillagászati alapismeretek bemutatása szinte kiütéssel győzött, de
magas pontszámot kapott a multimédiás tartalmak fejlesztése is. A hozzászólás lehetőségét elsősorban a naponta látogatók preferálják, összhangban az általában magasabb szintű aktivitásukkal. A főoldalt elsősorban a ritkábban látogatók tartják zsúfoltnak, az
arculat megújítását viszont a napi látogatók érzik fontosabbnak. A honlap elrendezése és a menüstruktúra átláthatósága meglepő módon nem kapott rossz pontszámot.

Az esetleges új funkciók bevezetése közül négy emelkedik ki egyértelműen: online csillagtérkép, képgaléria, hozzászólás lehetősége a cikkekhez és csillagászati fórum. Az egyéb ötletek terén életképes és vad válaszok egyaránt születtek:

  • Távcsőépítés
  • "Nevezzük úgy: ‘hot-line’
    e-mail cím. Ide az esetleges rendkívüli jelenségeket, felfedezés-gyanús
    észleléseket, rendkívüli mérési eredményeket lehetne beküldeni annak
    biztos tudatában, hogy azonnal értő kezekbe kerül, akik – gyors
    ellenőrzést és megerősítést követően – rögvest a megfelelő nemzetközi
    központba továbbítják azt, s így egyetlen esetleges hazai felfedezés
    sem sikkad el."
  • "Egy Google Sky jellegű rendszert hiányolok az oldalról, ahol interaktívan rá lehetne keresni az aktuálisan olvasott dolgokra."

Általában véve kijelenthetjük, hogy olvasóink alapvetően elégedettek a honlap működésével és
tartalmával. Emellett azonban számos olyan információt tudtunk meg a
felmérésből, amely segít kijelölni a közeljövő fejlesztési irányait. A főbb tanulságok közül néhány:

  • a ritkán látogatók kevésbé tartják érdekesnek az oldalt
  •  érdemes építeni a kedvencként megjelölt csillagászati területek
    (Kozmológia, Asztrofizika, Naprendszer) népszerűségére, de ezek mellett
    választ kell adni az Aktuális égi események bemutatásával kapcsolatos
    igényekre
  •  Erős igényként jelent meg a közösségi funkciók kifejlesztése: a
    válaszadók jelentős része szívesen használna egy általános
    csillagászati fórumot és emellett hozzászólásokban kommentálná a
    cikkeket
  •  Be kell fejezni és át kell adni a csillagászati alapismereteket
    közvetítő Tudásbázis honlapot, és meg kell teremteni a hírportál cikkei
    és a Tudásbázis definíciói közötti kölcsönös és automatikus
    keresztlinkelés lehetőségét.

A felmérésben részt vevő minden kedves Olvasónknak köszönjük a válaszokat!

Remélhetően nem csak számukra lesz érdekes háttérinformációk forrása a Magyar Tudomány augusztusi számában megjelent cikk, amelyben a jelenlegi és az alapító főszerkesztő összefoglalja a portálunk működésének első három évében gyűjtött tapasztalatokat. A hirek.csillagaszat.hu napi működésének alapja a szerzők és szerkesztők kizárólag társadalmi munkában végzett tevékenysége, amiért tiszteletdíjat senki nem kap. Ennek megfelelően az elképzelt fejlesztések végső alakra hozása sem tervezhető időben, így mindenkitől türelmet kérünk a kért új funkciók egy részének bevezetéséig. Immáron 2007. november óta átlagosan napi egy alkalommal frissül az oldalunk, ettől gyakoribb hírpublikálás sem a közeljövőben, sem középtávon nem várható.

Hivatkozás: Kiss és Kereszturi, Magyar Tudomány, 2008. augusztus

Hozzászólás

hozzászólás