Szombatról hétfőre virradóan

865

Az utazás Ann Arbour-ból Sydney-be vissza ugyanolyan unalmas, mint Sydney-ből Ann Arbour-ba, ezen nem képes semmi sem változtatni. 24 óra nettó utazás a kontinensek közötti mozgás legelvetemültebb kedvelőit is próbára teszi, s a magam részéről ha tehetném, most öt évig nem is ülnék repülőre. (Kicsit csalok, mert ezeket a bevezető sorokat a chicago-i reptéren rovom a laptop-akksim utolsó perceit kihasználva, de talán ennyi előre dolgozás megengedhető.) Sajnos már szűk két hónap múlva ismét fel kell ülnöm egy másik repülőre, de akkor már Baltimore felé fog az utam vezetni.

Talán egyetlen érdekesség a télből nyárba visszatérés mellett a dátumvonalon történő ismételt áthaladás. Az időzónák ezúttal a vasárnap ellen esküdtek össze. Helyi időben kifejezve indulás Detroitból szombat délután 4-kor. Érkezés Chicago-ba délután 4:10-kor, egy óra 10 perc utazást követően. Két és fél óra várakozás után szombat este 6:40-kor indulás San Francisco-ba, ahonnan továbbindulás Sydney felé szombat  este 9:40-kor. Leszállás Sydney-ben hétfő reggel 7:50-kor, azaz a vasárnap 0 órát jelentő mozgó dátumvonal elől nyugat fele menekülve sikerül egészen beleszaladni a hétfő reggelbe. Valójában apróság, de az emberek többsége nem sokszor éli át az általam először Verne Gyula regényeiből megismert kalendáriumi kísérőjelenséget.

Indulás szombat délután a detroiti télből….

Mint említettem legutóbbi bejegyzésemben, a michigani tanulmányút teljes sikernek tekinthető: három csillagról nagyon jó adatokat sikerült kinyernem, kettőről már előzetes felszíni korongképek is léteznek, s tényleg ott vannak az óriási forró foltok (mint ahogy ezt már 15 éve tudjuk a Betelgeuse-ről). Minthogy azonban a Perseus Ikerhalmaz távolsága valójában pontosabban ismert, mint a Betelgeuse-é, kijelenthető, hogy km-ben a valaha mért legpontosabb valódi átmérőink vannak két vörös szuperóriás csillagról is (elhanyagolva egy pillanatig a látszó átmérő hullámhosszfüggését). Még nagyon sok munka lesz az adatok ellenőrzése és értelmezése, ezeket azonban már jórészt magam is képes leszek megcsinálni, kevés közvetlen interakciót igényelve John Monnier-től.

{mosimage}

…s érkezés a mosolygó sydney-i nyárba hétfő reggel.

Úgyhogy ezennel a hírportáli tevékenységet visszairányítom a régi mederbe, s a továbbiakban nem terhelek senkit a főszerkesztővel történő marginális események ilyetén kiteregetésével. Az asztroblog "valódi" blogként való időszakos felhasználásának hatásait nem nagyon tudom felmérni, de egy-egy bejegyzésemre jellemzően 2-3 nap alatt kb. 150-250 olvasó volt kíváncsi. Nekik köszönöm a figyelmet.

 Sydney, március 10., 9:30 AEDT.

Hozzászólás

hozzászólás