Újra magyar fotósé a nap csillagászati képe

780

Szinte már unalmas: egy újabb meteoros bejegyzés, egy újabb magyar siker az APOD-on megjelenéssel kapcsolatban… De ez a fotó is annyira szép (nem véletlenül jelent még tavalyi éves képgalériánkban). Gratulálunk készítőjének, Berkó Ernőnek, aki a következőket írta a kép elkészítésének nehézségeiről:

"Az ünnepek alatt gondoltam egyet, és összedolgoztam az általam fotózott GEM meteorok képeit egy zsánerképpé. Ha nem is mindet, de nagy részét. Vagy 45 órányi pixeltologatás eredménye a mellékelt kép. 123 meteor van rajta, 113 egyedi képkockáról. Egy kiválasztott "alapképre" (ezen is volt 2 meteor) montíroztam rá a többi képről "kivágott" meteorokat. Természetesen csak azokat használtam fel, amelyek ezen a képmezőn helyezkedtek el. A képeket összeforgattam, hogy az adott meteor körüli csillagok egybeessenek, a meteort szűk környezetével kivágtam, külön rétegként ráillesztettem az alapképre a környező csillagok alapján. Ezután a meteornyom körüli felesleges részeket leradíroztam, végül a réteget egyesítettem az alapképpel. Ezt meteoronként megcsináltam. A meteorok fényességét, kontrasztját, színtelítettségét megemeltem a jobb láthatóság miatt. Sajnos az eredeti képek sok esetben felhős-fátylas-fényszennyes volta miatt jónéhány meteor színe sárgásvörös volt, ezeket kicsit a kékes irányba toltam.

Valamennyi felhasznált kép Canon 350D-vel és Peleng 8 mm-es halszem-objektívvel készült, a 2007. dec. 12-15. közötti 4 éjszakán."

 

Korábban:

Hozzászólás

hozzászólás