Ursidák: gyér aktivitással lezajlott a kitörés

995

Az október-január időszak minden évben meteorrajoktól visszhangzik amatőrcsillagász körökben. Alig két hete zajlott le a Geminidák sikeresen észlelt maximuma, amihez több hírportáli cikkünk is köthető (pl. ez a tűzgömb és ez a fantasztikus fotó a 2007-es év legszebb felvételeiből válogató gyűjteményünkben), két nap múlva pedig jön a Quadrantidák jobb években több száz hullócsillaggal járó maximuma. 2007. végén beharangoztuk az Ursidák december 22-ére előrejelzett kitörését, amit azonban jelenlegi ismereteim szerint senki nem látott Magyarországról. Viszont ma jött egy elektronikus körlevél a Central Bureau for Astronomical Telegrams hivatalától, amit megosztanék meteorozás iránt érdeklődő olvasóinkkal.

A CBET 1188-as számában P. Jenniskens (SETI Institute) arról számol be, hogy az előrejelzésekkel tökéletes összhangban 2007. dec. 22-én 22:18 és 23:01 UT között sikerült észlelni az Ursidák meteorraj megemelkedett aktivitási szintjét, amit a Tuttle-üstökösből tőbb mint 1100 éve kidobott porszemcsék okoztak. Finn és kanadai rádiós meteorészlelők egyaránt detektáltak ursidákat, míg I. Yrjola (Kuusankoski, Finnország) 25 ursidát és 16 sporadikus meteort rögzített videokamerás felvételeken; közülük az ursidák valamivel fényesebbek voltak.

Az International Meteor Organization 19 vizuális észlelője szintén látta a kitörést, és a rögzített 116 ursida adatai 34±5 ZHR-értékre utalnak (azaz ennyi meteor lett volna egy óra alatt látható ideális körülmények között a zenitben levő radiáns esetén). Ez az előrejelzett 40-70-es ZHR-rel jó egyezésben van, ami mutatja, hogy a meteorrajok kitöréseinek előrejelzése egyre megbízhatóbb tudománnyá kezd válni.

Hozzászólás

hozzászólás