Rekordfényességű kitörés egy fiatal törpecsillagon

1240

Régóta ismert, hogy a Nap egy-egy flernek nevezett kitörés során annyi energiát bocsát ki a világűrbe, ami egy atombomba robbanása során felszabaduló energiának a milliószorosát is meghaladja. A Nap óriás flerjei is eltörpülnek azonban az EV Lacertae vörös törpe kitörése mellett, amit a NASA Swift mesterséges holdja rögzített 2008. április 25-én. A fler energiája körülbelül ezerszer nagyobb volt a Nap hasonló kitöréseinél, s ezzel az értékkel rekorder lett a flerező csillagok között.

Fantáziarajz az EV Lacertae vörös törpe óriási kitöréséről.
[Casey Reed/NASA]

Az EV Lacertae a Napnál sokkal kisebb és halványabb, így felvetődhet a kérdés, hogy egy ilyen "jelentéktelen" csillag hogyan produkálhat ekkora energiájú kitörést. A válasz a csillag korában keresendő. Az EV Lacertae a középkorú Nappal szemben fiatal csillag, s ezért jóval gyorsabban forog, mint központi égitestünk. A gyors tengelykörüli forgás és a csillag belsejében fellépő jelentős anyagmozgások sokkal erősebb mágneses teret generálnak az EV Lacertae esetében, mint a Napnál. Ez az erős és bonyolult mágneses mező felelős aztán a mostanihoz hasonló óriási energiájú kitörésekért.

Rachel Osten (University of Maryland), a flert regisztáló és az elemzést végző csoport vezetője szerint egy ilyen kitörés végzetes lehet a csillag hipotetikus, valamilyen életformát hordozó kőzetbolygói számára, mivel egyszerűen elfújná a planéták légkörét és hosszú időre sterilizálná a felszínüket. A fler óriási fényessége miatt a Swift részletes méréseket is tudott végezni, így az adatok elemzése révén mélyebb bepillantást nyerhetünk ezen folyamatokba, de képet alkothatunk arról is, hogy a Nap fiatal korában milyen romboló hatások érhették a szintén fiatal, még formálódó, de az élet csíráit már hordozó Földünket.

Forrás:

Kapcsolódó hír:

Hozzászólás

hozzászólás