TOI-1231 b: mérsékelt hőmérsékletű exobolygót találtak alig 90 fényév távolságban

26941

A Neptunuszra emlékeztető, valószínűleg vastag légkörű exobolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA TESS űrtávcsövével alig 90 fényévre a Földtől.

A kutatók a TESS űrtávcső és más földi obszervatóriumok fotometriai adatai alapján megállapították, hogy a TOI-1231 b jelű planéta több mint 3,5-szer nagyobb, mint a Föld, és keringési ideje 24,246 nap. Földi mércével mérve elég meleg bolygóról van szó: a felszíni hőmérséklete 57 Celsius-fok, de ezzel is a leghűvösebb ismert exoplanéták között van. A kutatók szerint éppen ezért ideálisak a feltételek arra, hogy a légkörének összetételét megvizsgáljuk.

Művészi illusztráció a TOI-1231 b jelű exobolygóról. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A TOI-1231 b csillaga egy vörös törpe – a Napnál kisebb és idősebb csillag, a bolygón pedig csupán 24 napig tart egy év. Annak ellenére, hogy közel van a csillaghoz, elég hűvös, mivel maga a csillag sem túl forró. Mérete alapján nem sorolható a lakható bolygók közé, de a kutatók szerint ez az első alkalom, hogy egy mérsékelt hőmérsékletű, a Neptunuszhoz hasonló méretű exobolygó légkörének összetételét megvizsgáljuk, és összehasonlító elemzéseket végezhetünk a galaxis más, hasonló bolygóival, hogy mélyebb ismereteket szerezhessünk az összetételükről és kialakulásukról.

Az exobolygók kutatásában új korszak nyílt meg azáltal, hogy már nemcsak felfedezzük és számon tartjuk őket, de elemezzük a légkörüket is. Úgynevezett transzmissziós spektroszkópiával a kutatók a Hubble-űrtávcső – és nemsokára a sokkal érzékenyebb James Webb-űrtávcső – segítségével rögzíthetik a csillag színképét a TOI-1231 b tranzitja közben.

A vörös törpecsillag mérete kicsi, de infravörös tartományban és azon túl elég erős sugárzást bocsát ki, így a Hubble és a Webb űrtávcsövek számára ideális célpont. Ráadásul a bolygó tranzitja nagyjából 3 és fél órán át tart, így elegendő idő nyílik arra, hogy a légkörén átszűrődő csillagfényt elemezzük. A kutatók szerint a további légkörelemzések lehetővé teszik majd a hasonló hőmérsékletű exobolygókkal történő összehasonlító vizsgálatokat.

Az eredményeket közlő szakcikk az arXiv.org preprint portálon érhető el.

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás