Az Európai Unió 2018-as Fiatal tudósok versenyének nyertesei

2342

Szeptember végén hirdették ki az Európai Unió rangos Fiatal tudósok idei versenyének (European Union Contest for Young Scientists – EUCYS) eredményét. Az 1989 óta évente megrendezésre kerülő esemény célja a tudomány iránt elkötelezett fiatalok közötti együttműködés és cserekapcsolatok erősítése, segítve így a tudományos és technikai pálya fiatal tehetségeinek szakmai előrejutását. Idén 38 európai ország középiskoláiból 135 résztvevő gyűlt össze Írország fővárosában, Dublinban a 30. megmérettetésre. A verseny bírálatát különféle tudományterületek 19 tapasztalt szakértője végezte.

Az Európai Unió 2018-as Fiatal tudósok versenyének győztesei Dublinban, Írországban. Az esemény szervezői 1989 óta arra törekednek, hogy erősítsék az együttműködést és kölcsönhatást a fiatal tudósok között, valamint jövőbeli karrierjük felé kalauzolják őket a tudomány és technológia területén. Forrás: ESO/EU/EUCYS 2018.

Az EUCYS 2018 fődíjait az ír felsőoktatásért felelős miniszter, Mary Mitchell O’Connor, valamint Wolfgang Burtscher, az Európai Bizottság kutatásért és fejlesztésért felelős főigazgató-helyettese adták át. Mindegyik első díj 7000 EUR pénzjutalommal jár, melynek nyertesei Adrian Fleck (20) és Anna Amelie Fleck (16) a „FleckProtec — Body Protection Made From Starch” (FleckProtec – testünk védelme az alapoktól); Nicolas Fedrigo (17) az „Improving Spinal Fusions: Redesigning the Pedicle Probe to Prevent Vertebral Breaches” (A gerincfúziós műtétek újragondolása – a gerincsérülés megelőzése csigolyaszondával); valamint Brendon Matusch (15) a „Development of a Level 2 Autonomous Vehicle Using Convolutional Neural Networks and Reinforcement Learning” (Kettes szintű autonóm jármű fejlesztése konvolúciós neurális hálózatok és megerősítéses tanulás révén) című pályamunkákkal.

Az 5000 EUR pénzjutalmat elnyert második helyezettek Alexandru Liviu Bratosin (17), Petru Molla (17) és Mihnea Vlad Bojian (18) a „DNAdrive”; Karl Hendrik Tamkivi (18) a “Positioning of bat maternity roosts in relation to surrounding landscape complex in Western Saaremaa” (A denevérkolóniák elhelyezkedése a környező tájelemekhez viszonyítva a Saaremaa-sziget nyugati részén); továbbá Francisco Miguel Araújo (17) a „Commutativity theorems for groups and semigroups” (Csoportok és félcsoportok kommutativitás-tételei) dolgozataikkal.

A harmadik helyezettek pénzjutalma 3500 EUR, ezt Marina Gudzhabidze (18), Dea Ilarionova (17) és Shorena Gudzhabidze (17) a „Hand-Held Detector With Retroreflective Mosaic Screens To Visualize Optical Inhomogeneities” (Retroreflektív mozaikképernyős kézi detektor optikai inhomogenitások vizualizálásához); Kyuhee Jo (18) és Chaeyoung Lee (18) a „Building a robust classification model for speech-based Parkinson’s Disease diagnosis” (Robusztus osztályozási modell a Parkinson-kór beszédalapú diagnosztizálásához); valamint Sijia Zhang (18) az „Investigation into the Verbal Conflict Problem in Middle School Students’ Families” (A szóbeli konfliktusok problémájának vizsgálata középiskolások családjaiban) című pályázataikkal.

Az ESO különdíjat ajánlott fel a legjobb csillagászat vagy űrfizika területén született pályázatnak, melyet a 19 éves Sébastien Christophe Garmier nyert Svájcból. Nyereménye egy chilei utazás lesz az ESO telephelyeire, beleértve a Paranal Obszervatóriumot és az ESO létesítményeket Santiagoban, ami egyedülálló betekintést kínál Garmier számára a világ legfejlettebb obszervatóriumainak mindennapi életébe. Forrás: ESO/EU/EUCYS 2018.

A nyolc nagy európai kormányközi kutatóintézet, az EIROforum csoportjának tagjaként az Európai Déli Obszervatórium (ESO) különdíjat ajánlott fel a csillagászat és űrfizika szakterületén megírt legjobb pályaműért, amit Duarte Borba, az EUROfusion tudományos tanácsadója nyújtott át. Ezt a különdíjat a 19 éves Sébastien Christophe Garmier nyerte el Svájcból, a „cuRRay: CUDA ray tracer for light rays in relativistic Kerr-Newman spacetime” (cuRRay: CUDA sugárkövető a relativisztikus Kerr–Newman-téridőben) című pályamunkájával. A nyertes jutalmának részeként látogatást nyert az ESO chilei helyszíneire, köztük a Paranal Obszervatóriumba, valamint az ESO santiagoi központjába. Garmier így testközelből is megismerheti majd a világ legjobban felszerelt obszervatóriumaiban zajló életet.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás