Bolygótudomány – Vulkánok, gleccserek, folyók és tavak a Földön kívül

2625

Hogyan tör ki nulla fok alatt a jégvulkán? Miként mossa partját a metántó? És hogy képződik fémcsapadék a Vénusz hegyein? Földön kívüli földrajzórára hív miket Kereszturi Ákos, a Csillagászati Intézet munkatársa „Bolygótudomány” című könyvével.

Évszázadokon keresztül a folyóvölgyek, szigetek, vulkánok vagy jégsapkák a tudományos leírásokban csak földi helyszíneken jelentek meg. Az űrtevékenység megindulásával azonban hamar kiderült, hogy nemcsak bolygónkon hullik csapadék, omlanak a meredek lejtők, vagy folytak folyók, hanem más égitesteken is. Mindezek jellemzői, területi eloszlása sok információval szolgál. A földtudomány a csillagászattal együtt értelmezi a korábbinál változatosabb, a bolygónkról már ismert folyamatokat és felszínformákat.

A könyvben áttekintett bolygótudomány vagy planetológia egy olyan témakör, amely egységes rendszerben értelmezi azt, amit a különböző égitesteken látunk: a planetológiában egy kavics lehet akár nitrogénjégből, a hó szén-dioxidból, por pedig lebeghet a felszín felett légkör nélkül is. Mindezek segítenek az égitesteken zajló és azokat alakító folyamatokat a Földön tapasztalhatónál szélesebb körben megismerni, bolygónk ugyanis a skálának csak egy kis részét képviseli. A Föld egy olyan laboratóriumnak tekinthető, ahol csak szűk viszonyok között, korlátozottan zajlanak a felszínt és a belsőt alakító folyamatok.

A kiadványnak a célja az elmúlt közel húsz évben született azon bolygótudományi ismeretek bemutatása magyar nyelven, amelyek a Naprendszer szilárd felszínű égitestjeinek jellemzőivel kapcsolatosak, különös tekintettel a rendszerszintű összefüggésekre. Ennek megfelelően az egyes égitestek és felszínformák az azokat létrehozó folyamatok szerint alkotnak csoportokat a könyvben, nem pedig objektumonként. A szakkifejezések nagyobb része zárójelben angolul, dőlt betűvel is olvasható, megkönnyítve az interneten ma már elérhető hatalmas szakirodalom értelmezését. A 238 oldalas könyv fontos eleme a tárgymutató, amivel egy-egy érdekes felszínforma megtalálható akkor is, ha nem tudjuk, mely égitesten vagy felszínformatípusban van jelen. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat „Új tudományos zsebkönyvtár” sorozata keretében a Typotex Kiadó gondozásában megjelent „Bolygótudomány” ismeretterjesztő műként és egyetemi jegyzetként is használható, és az interneten is megrendelhető.

A könyv megrendelhető a kiadótól: https://www.typotex.hu/book/13158/kereszturi_akos_bolygotudomany

Hozzászólás

hozzászólás