Csendes-óceáni holdfogyatkozás – galéria

1292

2007. augusztus 28-án a Hold átvonult a Föld árnyékkúpján, melynek következtében teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Kelet-Ázsia, valamint a Csendes-óceán vidékén. A totalitás kb. másfél órán át tartott, amely így az elmúlt hét év leghosszabb holdfogyatkozását eredményezte. A holdkorong drámai színváltozáson ment keresztül az esemény során. Ahogy a földárnyék egyre többet és többet takart ki belőle, úgy vált egyre inkább narancssárga, vérvörös, végül sötétbarna, néhol sötétszürke színűvé. Az esemény hazánkból sajnos nem volt megfigyelhető, így jelen válogatással szeretnénk kárpótolni a hazai olvasókat.

Galériánk első néhány fotóját Sárneczky Krisztián és Kiss László készítette Sydney-ből. Sárneczky Krisztián jelenleg Magyar Állami Eötvös-ösztöndíjasként ausztráliai kutatóúton tartózkodik, így szerencsés módon részesülhetett a csodálatos égi jelenségből. Szerzőnk rövid összefoglalója az eseményekről: "Januárban irigykedve gondoltam Szabó Gyula barátomra, kollégámra, aki egy jól időzített ausztráliai kutatóút során az elmúlt évtizedek leglátványosabb üstökösében gyönyörködhetett. Némi kárpótlást jelent, hogy tegnap, magyar idő szerint a kora délutáni órákban egy ideális körülmények közt látható teljes holdfogyatkozást sikerült észlelnünk Sydney külvárosából. Frissen vásárolt digitális fényképezőgépemmel és Kiss László barátom 20 cm-es Dobsonjával belevetettem magam az asztrofotózás gyönyöreibe, ami a távcső szerelését figyelembe véve nem volt egyszerű feladat. A gépet fotóállványra rögzítettük, "bebólintottuk", az okulárhoz szorítottuk, és kezdtük az expozíciókat. Három garnitúra elem felemésztésével összesen 219 képet sikerült készíteni, melyek közül három tucatnyi lett valamennyire élvezhető. A legszebbek az alábbiakban láthatók."

Sárneczky Krisztián és Kiss László felvételei (Canon Powershot A550, 100-400 ASA érzékenység, 1/100-1 s exp. idő): 

A Hold a részleges fedés fázisában.

 Közel a totalitáshoz.

 Égi kísérőnk a Föld árnyékában.

A  totalitás véget ért.

 Az árnyék lassan elvonul.

Egyéb képek a nagyvilágból: 

 Andrew Catsaitis (Ausztrália) felvétele a totalitásról.

Anthony Arrigo (Egyesült Államok): a Hold olyan sötét volt, hogy a halvány csillagot a korong mellett is sikerült megörökíteni.

 Craig Sullivan (Whidbey Island) – a Hold türkiz színe.

David Cosgrove (Ausztrália). 

 James W. Young (Egyesült Államok).

  Tim Thorpe (Ausztrália) sorozatképe a fogyatkozásról.

 John Burt (Új-Zéland).

 Holdfogyatkozás és sarkifény az Antarktiszon (Robert Schwarz).  

 Dennis Mammana (USA).

 

Forrás: SpaceWeather

Hozzászólás

hozzászólás