Kövessük Charles Simonyi égi útját!

1058

Március 26-án sikeresen Föld körüli pályára állt a Szojuz TMA-14 űrhajó, fedélzetén Charles Simonyi magyar származású űrturistával. Az utazás következő fontos állomása a Szojuz űrhajó március 28-i összekapcsolódása a Nemzetközi Űrállomással. A dokkolást és az űrhajósok átszállását a Polaris TV is közvetíti az interneten (átvéve és kommentálva a NASA TV adását). A közvetítés 16:00-kor kezdődik.

Az átszállást követően – derült idő esetén – nagyjából 18:47 és 18:53 között megfigyelhetjük a Nemzetközi Űrállomás átvonulását hazánk egén. Budapestről nézve az űrállomás NyÉNy felől érkezik, 18:50-kor 60 fokos magasságban delel, majd ÉÉK felé távolodik, és 18:53-kor tűnik el szemünk elől. Delelésekor a kora esti ég legfényesebb csillagszerű objektuma lesz, fényessége a Siriust is meghaladja.

Simonyi utazása során még további öt alkalommal figyelhetjük meg a Nemzetközi Űrállomás űrállomás esti átvonulását hazánk fölött, egészen április 1-jéig. A legkedvezőbb kora esti átvonulások március 28-án, 29-én és 1-én észlelhetők. Április 1-7. között az űrállomás nem lesz megfigyelhető hazánkból az éjszakai égen.

Az alábbi táblázat alapján estéről estére nyomon követhetjük a Nemzetközi Űrállomás átvonulásait (Budapestre vonatkozó időadatok):

Az űrállomás átvonulásainak pontos időpontjai elérhetők a http://www.heavens-above.com oldalon, ahol ki-ki saját lakhelyére vonatkozóan is lekérheti az átvonulásokat.

Charles Simonyi a tervek szerint április 7-én fog visszatérni a Földre.

A két évvel ezelőtti Simonyi-űrutazáshoz hasonlóan most is várjuk olvasóink fényképeit és élménybeszámolóit a hirek@csillagaszat.hu címen.

Linkajánló:

Az Űrhajózás Napja (2007) a Polaris Csillagvizsgálóban (videók)

Képek és információk a Nemzetközi Űrállomás átvonulásairól (2007)

Jurij éjszakája (Kuplung, 2009. április 9.)

Hozzászólás

hozzászólás