Az emberiség harmada már nem látja a Tejutat

2122

A fényszennyezés új, olasz és amerikai kutatók által összeállított globális atlaszának megfelelően az emberiség harmada, az amerikaiknak pedig 80 százaléka lakóhelyéről már nem láthatja a Tejutat.

A környezetünkre gyakorolt hatások közül a fényszennyezés a leginkább érzékelhető. A fejlett országokban a mindenütt jelenlévő mesterséges fények szinte világító ködöt vonnak körénk, ami egészen egyszerűen elnyomja a csillagok fényét. Chris Elvidge (NOAA National Centers for Environmental Information, Boulder, Colorado) szerint az Egyesült Államokban már több olyan generáció is felnőtt, amelyik soha nem látta a Tejutat, ezzel pedig a kozmosszal összekötő kapcsok talán legfontosabbikát veszítették el.

Elvidge, Kimberly Baugh (University of Colorado, Boulder) és kollégáik nagy felbontású műholdképek és az égbolt fényességének szintén nagy pontosságú mérése alapján aktualizálták a Föld fényszennyezés-térképét. Munkájuk a fényszennyezés globális hatásainak eddigi legalaposabb felmérése. A kutatás vezetője, Fabio Falchi (Light Pollution Science and Technology Institute, Olaszország) reméli, hogy az atlaszuk végre ráébreszti az embereket az itt leselkedő veszélyekre. A térképnek ebben a formájában való összeállítását a NOAA/NASA Suomi National Polar-orbiting Partnership műholdjának alacsony fényintenzitások mellett is elkészíthető, több ezer földi méréssel kalibrált képei tették lehetővé.

20160613_az_emberiseg_harmada_mar_nem_latja_a_tejutat_1
A fényszennyezés tíz amerikai közül nyolcat megfoszt a Tejút látványától. A térképen a fehér foltok azokat a területeket jelzik, ahol a mesterséges fények teljesen kioltják a csillagokat. (Falchi et al., Science Advances; Jakob Grothe/National Park Service, Matthew Price/CIRES/CU-Boulder)

A leginkább fényszennyező országok például Szingapúr, Olaszország és Dél-Korea, míg Kanada és Ausztrália büszkélkedhet a legkiterjedtebb fényszennyezés-mentes területekkel. Nyugat-Európában csak apró foltok maradtak viszonylag érintetlenek, főleg Skóciában, Svédországban és Norvégiában. Annak ellenére, hogy Észak-Amerika nyugati részén hatalmas lakatlan területek vannak, az Egyesült Államok csaknem felén mesterséges fény zavarja az éjszakai sötétséget. A kutatás egyik résztvevője, Dan Duriscoe (US National Park Service) szerint fényszennyezéstől mentes helyek gyakorlatilag már csak a nemzeti parkokban találhatók, ilyenek például a Yellowstone vagy a dél-nyugati területek védett részei.

A fényszennyezés persze nem csak az éjszakai égbolt látványától foszt meg bennünket. A mesterséges fények az állatvilágot, a rovarokat, madarakat, vagy a tengeri teknősöket is megzavarják, esetleg megfosztják őket természetes közegüktől, a sötétségtől, végzetes hatást kifejtve így. Szerencsére a fényszennyezés a legkönnyebben kontrollálható fajtája a környezetünk károsításának: fényforrásainkat leárnyékolhatjuk, hogy valóban csak oda világítsanak, ahova kell, a fény intenzitását a minimálisan szükséges szintre csökkenthetjük, vagy a lámpákat akár le is kapcsolhatjuk…

Az eredményeket részletező szakcikk a Science magazin Science Advances részében jelent meg. A térkép interaktív változata itt érhető el.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás