Csillagászattörténeti tudásvagyon az Egyetemi Könyvtárban

1071

Az ELTE Egyetemi Könyvtár gazdag gyűjteményébe kaphatunk betekintést az október 29-én nyíló kiállításon.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár felbecsülhetetlen értékű 1800 előtti, szinte teljes mértékben érintetlen állományának jelentős része szoros kapcsolatban áll a magyarországi természettudományok kezdeteivel. Jóllehet, ilyen jellegű tanszékek, illetve oktatás nem volt az ELTE jogelőd egyetemén, a nagyszombati jezsuita egyetemen, az egyetem könyvtárának gyűjteménye mégis folyamatosan és tervszerűen bővült az e témakörbe tartozó kiadványokkal is.

A könyvtár gazdag gyűjteményébe kapunk betekintést az október 29-én, 15 órakor megnyíló kiállításon.A bemutatott anyag felöleli a reneszánsz fontosabb csillagászati munkáit, Kopernikusz, Kepler, Galilei és Newton korának alkotásait, valamint a nagyszombati és budai csillagászok megfigyeléseinek kinyomtatott, illetve kéziratos feljegyzéseit, ábráit.

A kiállítást megnyitja: Bartha Lajos, a Royal Geographical Society örökös és a Magyar Csillagászati Egyesület tiszteletbeli tagja.

Előadást tart: Prof. Simon Mitton, a Cambridge-i Egyetem csillagászprofesszora, CORNELIO MALVASIA. „Csillagászati kalendáriumáról”.

A kiállítást bemutatja: Dr. DSc Knapp Éva, tudományos szakreferens.

A kiállítás első részében a könyvtár állományában őrzött európai csillagászattörténeti tudásvagyon XVII. század közepéig megjelent dokumentumaiból látható válogatás.

A második rész a magyarországi csillagászat történetére kívánja ráirányítani a figyelmet. Ebben a magyar és magyar vonatkozású csillagászattörténeti tudásvagyon című részben a szorosabban vagy áttételesen a nagyszombati jezsuita egyetemhez kapcsolódó tudósok életműve és teljesítménye áll a középpontban.

201310124-meghivo

A kiállítás két fő része között önálló díszhelyen látható az ELTE Egyetemi Könyvtár állományából az 1960-as években eltulajdonított Cornelio Malvasia, Ephemerides […] (1662) című csillagászati nyomtatvány, melynek visszavásárlását NKA-pályázat tette lehetővé. A visszavásárolt kötet szerzőjeként a katona és politikus Cornelio Malvasia márki (1603–1664) tartják számon. Malvasia a csillagászat története egyik legkiemelkedőbb amatőrének számít. A nyomtatvány csillagászati megfigyelések leírását tartalmazza. A művet valójában a neves tudós Geminiano Montanari szerkesztette, s Cornelio Malvasia megfigyelésein kívül további alapvető mellékleteket is tartalmaz.

A kiállítás 2013. október 29. és 2014. március 28. között tekinthető meg.

Hozzászólás

hozzászólás