Kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!

1165

Amennyiben olyan helyen, irányban és időszakban világítunk, ahol és amikor a fényre nincs szükség, vagy kevesebb megvilágítás is elegendő lenne, akkor feleslegesen fogyasztunk energiát. Ez a fényszennyezés fő ismérve, de a jelenség nagyon összetett és több formáját is megtaláljuk. Szükségünk van a fényre, de amennyire csak lehet, a zavaró fényeket el kell kerülni. A jelenség könnyen tetten érhető az égbolt mesterséges kifényesedésében. A zavaró fény súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az elmúlt évben több mint nyolcezer adat érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól. A beküldött adatok mennyisége szerint előkelő helyen végzett Magyarország: 264 hazai megfigyelés érkezett. Mindössze az Egyesült Államok (akik az adatok zömét termelték 5586 megfigyeléssel), Lengyelország (421) és Kanada (266) előzött meg minket a megfigyelések számában. A hazai megfigyelések szinte kirajzolták az ország térképét (lásd az ábrát). Reméljük, 2008 is hasonló eredményeket hoz majd!


A 2007-es fényszennyezés-felmérés eredménye jól kirajzolja a magyar nagyvárosokat

Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem – ami talán még fontosabb – felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is.

A magyar résztvevők számára részletes útmutató az alábbi magyar nyelvű oldalon található:

Arra biztatunk mindenkit, kapcsolódjon be a felmérésbe, és küldje el a magyar nyelvű űrlapon keresztül, hogy lakóhelyén milyen mértékű a fényszennyezés! Állítsuk össze együtt Magyarország aktualizált fényszennyezés-térképét, hozzájárulva ezzel a fényszennyezés elleni erőfeszítésekhez!

Hozzászólás

hozzászólás