Új, csillagászati alapismereteket bemutató honlap indult

2928

A csillagászati civil szféra, az amatőr- és szakcsillagászok, valamint a hazai oktatási intézmények példaértékű együttműködése eredményeképpen, több hónapos fejlesztést követően 2009. április 19-től egy új, tematikus csillagászati oktatási portál érhető el az interneten – mindez különösen örvendetes a Csillagászat Nemzetközi Évében.

Az amatőr- és szakcsillagászokat tömörítő legnagyobb hazai civil szervezet, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE), az Educatio Kht., valamint a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának együttműködésében kialakított, és az MCSE által üzemeltetett Csillagászati Tudásbázis honlap célja a csillagászati alapismeretek elsajátításához szükséges magas színvonalú tudásanyag biztosítása. Ennek érdekében a honlap tartalmának fő gerincét egy tematikus csillagászati enciklopédia alkotja, ezt egészítik ki az általános- és középiskolai tanórákon használható, letölthető oktatási anyagok, valamint egy részletes csillagászati kislexikon.

Mind az enciklopédia, mind a kislexikon széles ismeretanyagot ölel fel: a Naprendszer objektumainak és fizikai törvényeinek részletes bemutatása mellett foglalkozik égi mechanikával, asztrofizikai ismeretekkel, kozmológiával, részletezi a Tejútrendszerrel és a galaxishalmazokkal kapcsolatos tudnivalókat, bemutatja a csillagászat által használt legfontosabb eszközöket: az optikai és rádiótávcsöveket, az űrszondákat, űrtávcsöveket, valamint tárgyalja az űrkutatás és a csillagászat kapcsolatát. A fenti témák mellett részletesen bemutatásra kerül a csillagászat története is a kőkorszaktól napjainkig.

Az oldalon emellett helyek kapnak a csillagászat oktatásával, pályázatokkal, vetélkedőkkel és programokkal kapcsolatos hírek, felhívások is.

A honlap indulásával – a csillagászati ismeretterjesztés erősítése mellett – a Magyar Csillagászati Egyesület egy további célja is teljesül, hiszen a Csillagászati tudásbázis honlap háttérismeretekkel jól kiegészíti a szintén az Egyesület által üzemeltetett Hírek.Csillagászat.hu portálon megjelenő szakcikkeket, ezáltal hozzájárul azok jobb megértéséhez, értelmezéséhez.

A honlap létrehozásában közreműködő szervezetek bíznak abban, hogy a portálok eddigi és jövőbeli olvasói örömmel fogadják majd az új fejlesztéseket.

A portál tartalma nonprofit célra a forrás megjelölésével ingyenesen felhasználható.

A honlap a http://tudasbazis.csillagaszat.hu/ internet-címen érhető el.

Hozzászólás

hozzászólás