Virtuális obszervatórium a Microsofttól

2348

A Microsoft Research május 13-án elindította az ingyenesen elérhető WorldWide Telescope szolgáltatást. E több éve fejlesztett program segítségével a felhasználók számos földi és Föld körül keringő teleszkóp összesen több mint 12 terabájtnyi képi adatait felhasználva interaktívan böngészhetik a Világegyetemet.

Taygeta a Fiastyúkban: amit egy csillagról tudni lehet.

Curtis Wong, a Microsoft Research Next Media csoport vezetője e „távcső"
megalkotásával gyerekkori álmát valósította meg: a korábban csak szakemberek számára hozzáférhető információk immáron a nagyközönség számára is elérhetők informatív, könnyen kezelhető formában. A célok között szerepel a gyermekek oktatásának támogatása és a tudományos érdeklődés kielégítése egyaránt.

Sétáljunk a Mars felszínén!

Az alkalmazásban ezeket több funkció valósítja meg. Egyrészt csillagászok, oktatók és ismeretterjesztők hanggal és képekkel illusztrált bemutató programokat hozhatnak létre, amivel egy-egy terület érdekességei feldolgozhatók. Másrészt a program intuitív kezelőfelületű, és a közösségi tevékenységek támogatása is szerepet kapott. A WWT szolgáltatásai között szerepel külső információforrások belinkelése is: például egy galaxisra nagyítva megjelenik a Wikipédiára, az Astronomy magazinra és a NASA Astrophysical Data Systems adatbázisára mutató hivatkozás is, s így elérhetőek a publikált tudományos eredmények az adott, vagy a környező objektumokról. A program használata bárki számára percek alatt elsajátítható.

A Helix-köd az egyik legközelebbi planetáris köd.

Maga az alkalmazás a http://www.worldwidetelescope.org webcímről letölthető és
Microsoft Windows XP/Vista operációs rendszeren futó kliensből áll, mely a
központi szerverektől tölti le a szükséges képi információkat, összekötve
azokat egyéb csillagászati adatbázisokkal.  A megjelenítés DirectX 9 alapú 3D
gyorsítással rendelkezik, melynek maradéktalan élvezetéhez ugyan nem árt egy jó
3D gyorsító kártya és egy kétmagos processzor, cserébe viszont olyan
élményben lehet részünk, mely átformálhatja az Univerzumról eddig alkotott
képünket.

Forrás: The Seattle Times

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólás

hozzászólás