Először sikerült helyben kimutatni vizet a Hold felszínén

5610

Vízre utaló jeleket figyeltek meg a Hold felszínéről készített reflektancia spektrumban a Kínai Tudományos Akadémia Geológiai és Geofizikai Intézetének (IGGCAS) munkatársai. A Chang’e-5 leszállóegység méréseivel először sikerült vizet detektálni közvetlenül a Holdon. A tanulmány január 7-én jelent meg a Science Advances tudományos folyóiratban.

Az eredmények szerint a leszállóhely környékéről begyűjtött holdi kőzetben kevesebb, mint 120 ppm víz (vagy 120 g víz/tonna) található, illetve egy könnyű, üreges kőzetben 180 ppm, ami jóval szárazabb, mint a földi hasonló kőzetek. A vízmolekulák (H2O), vagy hidroxil (OH) jelenlétét 3 mikrométer körüli abszorpcióból lehet a spektrumból kimutatni. Ehhez a leszállóegység az LMS (Lunar Mineralogical Spectrometer) spektrométerét használta a finom kőzetpor (regolit) és kőzetek vizsgálatához, valamint 1 731 grammnyi mintát is gyűjtött későbbi vizsgálatokhoz.

A kutatásban vizsgált terület, illetve kissé magasabb víztartalmú üreges kőzetekről készített felvételek és mérések. (Forrás: LIN Honglei)

A regolitban mérhető 120 ppm víztartalom a kutatók szerint legnagyobb részben a napszéllel érkező protonoknak köszönhető. A protonok, azaz pozitív töltésű hidrogén atomok becsapódnak a holdfelszín felső rétegeibe, ahol szétszóródva kölcsönhatnak a szemcsék részecskéivel, például oxigénnel. A kőzetmintában mért 180 ppm viszont valószínűleg a Hold mélyebb területeiből származhat, elképzelhető, hogy idősebb bazaltos egységből törhetett le és keveredhetett ki a felsőbb rétegekbe. Mivel a felső réteg víztartalma a kőzetdarabhoz mérve alacsonyabb, arra lehet következtetni, hogy a Chang’e-5 leszállóhelye alatti rétegekben kigázosodás mehetett végbe.

A Hold földközeli oldalán látható Procellarum KREEP Terrane régió (bal oldal), és a Hold túlsó oldalának térképe (jobb oldal). (Forrás: NASA/JPL-Caltech/S. Miljkovic)

A mérési eredmények illeszkednek a Procellarum KREEP Terrane (KREEP – mozaikszó: kálium, ritkaföldfémek és foszfor) elhúzódó vulkanikus aktivitásához, illetve a begyűjtött minták geológiai kontextusának meghatározásához is fontosak. Az 1 731 grammnyi minta a felszín és a mélyebb rétegek kőzetszemcséinek keverékéből áll, a Chang’e-5 helyszíni méréseivel viszont a Hold legfelső rétegét tudta vizsgálni. Mivel a Földön elég nehéz holdi körülményeket alkotni, ezért is elengedhetetlenek a helyszíni mérések. Az eredmények pedig egyrészt a Chang’e-6 és Chang’e-7 missziókat készítik elő, másrészt pedig a tervezett emberes holdbázisok kialakításában is szerepet fognak kapni.

Forrás: CAS

Hozzászólás

hozzászólás