Meglepően hatalmas fekete lyukat találtak egy törpegalaxisban a Tejútrendszer mellett

8909

Mindegyikük rejtélyes, de ez a fekete lyuk a jelenlegi ismereteinkkel nem magyarázható.

A kiemelésben látszó Leo I a Tejútrendszer (a nagy képen) egy apró kísérőgalaxisa, de a benne lévő fekete lyuk közel akkora tömegű, mint a galaxisunk központjában lévő társa. (Forrás: ESA / Gaia / DPAC; Inset: SDSS)

A Tejútrendszernél 100 ezerszer kisebb tömegű Leo I törpegalaxis központjában a csillagászok felfedeztek egy fekete lyukat, ami majdnem akkora, mint a galaxisunk magjában lévő szupernagy tömegű fekete lyuk. Nem tudjuk, honnan és hogyan került oda. Mintha a Titanic roncsát egy tó mélyén találnánk meg. Egyszerűen nem stimmelnek a méretek.

„Először el se hittem.” – emlékszik vissza Maria José Bustamante-Rosell (University of California, Santa Cruz), a The Astrophysical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A kutató munkacsoportja megvizsgálta a Leo I csillagainak fényét, hogy megtudják, mennyi a sebességük szerte a galaxisban. Ennek során szélsőséges mozgásokat észleltek a központ körül – ez pedig árulkodó jele egy fekete lyuk erős gravitációs vonzásának. A kutatók becslése szerint a Leo I magja mintegy 3 milliószor nagyobb tömegű, mint a Nap (az érték 1,3 millió és 5,3 millió naptömeg közé esik).

„Nem hiszem, hogy erre bárki számított.” –  mondja Mark den Brok (Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam), aki ebben a kutatásban nem vett részt. A hatalmas fekete lyuk egy „ilyen csenevész galaxisban valóban meglepő” – teszi hozzá.

A Leo I egy szferoidális (gömbszerű) törpegalaxis, ami azt jelent, hogy kicsi, de nagy tömegű csillagcsoportosulás. Távolsága tőlünk kb. 820 ezer fényév, tehát a Magellán-felhőktől távolabbi, de az Andromeda-ködtől közelebb helyezkedik el. Bár a szferoidális törpegalaxisok gyakoriak, olyannyira halványak, hogy csak néhányat fedeztünk fel belőlük. Ez az első alkalom, hogy a csillagászok fekete lyukat kerestek az egyikben.

Ez azért van, mert egyik elmélet sem jósolta meg azt, amit a Leo I-ben találtunk. Két ismert módon kerülhet szupernagy tömegű fekete lyuk egy kis galaxisba: ha egy hatalmas galaxis csillagainak egy része leszakad, vagy ha sok kis galaxis egyesül. Az első esetben nem maradna meg elég csillag a galaxisból, olyat pedig még nem láttunk, hogy kis galaxisok egyesüléséből a Leo I-hez hasonló csillagváros jönne létre.

Vannak ellentmondások. „A Leo I egy nagyon furcsa eset.” – mondja Bustamante-Rosell. A kutatóknak keresniük kell más szferoidális törpegalaxisokban is fekete lyukakat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy itt valami szokatlan történik. Ha tényleg így van, akkor egy nagyon fontos darab hiányzik abból a kirakósból, amit a fekete lyukak születéséről vagy a galaxisok kialakulásáról – vagy talán mindkettőről – tudunk. Den Brok szerint: „Ez paradigmaváltáshoz is vezethet.”

Forrás: Sky & Telescope

Hozzászólás

hozzászólás