Kettészelt galaxis

925

A HST kiváló detektora, az ACS tavaly novemberben örökítette meg a Draco csillagképben lévő, NGC 5866 jelű galaxist. A csillagvárosra majdnem pontosan éléről látunk rá, így remekül megfigyelhetjük a szimmetriasíkban húzódó porsávot, amely szinte kettévágja a galaxist. Emellett nagyon jól látszik a fényes magot körülvevő központi dudor idős csillagainak halványpiros pislákolása, a porsávval párhuzamosan elhelyezkedő fiatal csillagok összeolvadó kékes fénye, valamint a külső haló szinte áttetsző derengése.

Az NGC 5866 a HST felvételén 

Az S0 típusú spirálgalaxisok ezen pompás képviselője kb. 44 millió fényévre található, és bár mérete csak kétharmada a Tejútrendszernek, a tömege ahhoz hasonló. A sötét porsáv a galaxis korongjához képest „ferdén” áll, ami a múltban lezajlott, másik galaxis(okk)al történő gravitációs kölcsönhatásra utal. Ez nem meglepő, mivel az NGC 5866 a róla elnevezett galaxishalmaz legnagyobb tagja.

A galaxis korongjából merőlegesen kiinduló leheletfinom pornyúlványokat követhetünk nyomon, amelyek belenyúlnak a központi dudorba, valamint a haló belső régióiba, a külső halóban pedig számos gömbhalmaz figyelhetõ meg. Feltűnő, hogy a csillagok alkotta korong jóval szélesebb, mint a porkorong, ami arra utal, hogy a múltban a csillagontás alapanyagaként szolgáló porkorong sokkal nagyobb kiterjedésű lehetett.

Az önmagában is káprázatos felvétel nem elhanyagolható további szépsége a háttérben látható, fényévek millióival vagy akár milliárdjaival távolabb lévő galaxisokban rejlik, amelyek a HST honlapján elérhető legnagyobb felbontású képen tűnnek fel igazán. A fenti kép tetszőlegesen nagyítható változata itt található.

Forrás: STScI-PRC2006-24

Hozzászólás

hozzászólás