Rejtőzködő óriási fekete lyukak

911

A szuper nagytömegű fekete lyukak és az általuk kiváltott kvazár-jelenség körüli megválaszolatlan kérdések egyike: hol rejtőzik az objektumok jelentős része. Az elméleti modellek alapján ugyanis sokkal többet kellene aktív galaxismagként megfigyelni belőlük, mint amennyit ma észlelünk. Amikor a szuper nagytömegű fekete lyukak gázt szippantanak be, a behulló anyag erős sugárzást bocsát ki. Ha meredek szögben látunk rá a beáramló anyag alkotta akkréciós korongra, akkor fényes kvazárként, blazárként figyelhetjük meg őket. Laposabb szögnél viszont a beáramló anyag eltakarja a sugárzó belső részt, ekkor közvetlenül nehéz detektálni az objektumot.

Közvetett megfigyelés lehetséges például a röntgen tartományban. Itt ugyanis az általuk kibocsátott röntgensugárzás hozzájárul a Világegyetemben megfigyelhető átlagos röntgen háttérhez. Utóbbi energiaeloszlása pedig arra utal, hogy sokkal több növekvő fekete lyuk van, illetve volt, mint amit közvetlenül kvazárként megfigyeltünk. Az ilyen rejtett objektumok csoportját nevezik 2-es típusú kvazároknak.

Közvetett megfigyelésre a rádió tartományban is lehetőség nyílik, amelyre korábban már sor is került. Ezúttal Alejo Martínez-Sansigre (University of Oxford) és kollégái a Spitzer teleszkóppal olyan objektumokat vizsgáltak, amelyeknek a közepes infravörös és a rádió hullámhosszakon kibocsátott sugárzása hasonlít a kvazároknál megfigyelthez, ugyanakkor sem a közeli infravörösben, sem az optikai tartományban nem bocsátanak ki jelentős energiát. Ezek tehát feltehetőleg 2-es típusú kvazárok.

Az egyik, porburokba rejtőző kvazár infravörös felvétele (NASA/JPL-Caltech/A. Martinez-Sansigre (Oxford University) nyomán)

Felmérésük során 21 olyan objektumot találtak, amelyeknél sikerült megörökíteni a poranyagon áthatolt infravörös sugárzást. A William Herschel teleszkóppal végzett optikai és a VLA teleszkóprendszerrel felvett rádiós észlelések alapján ugyanakkor mindegyikről bebizonyították, hogy kvazár. A 27 azonosított objektum közül 10 óriás elliptikus galaxisban helyezkedik el. Emellett a megfigyelt 2-es típusú kvazárokat két csoportba sorolták: a keskeny emissziós vonalakat mutató objektumok esetében egy tórusz rejtheti a központi sugárforrást, míg a másik csoport színképében ilyen képződmények nem jelentkeztek, ezeket anyagalaxisuk tóruszon kívüli része teljesen elfedi. Itt a tóruszon kívül is sűrű por- és gázanyag található, ezek a galaxisok intenzív növekedésen mehetnek éppen keresztül.

A megfigyelésekből készített statisztika arra utal, hogy a 2-es típusú kvazárok számukat és gyakoriságukat tekintve lényegesen meghaladják az 1-es típusú objektumokat. Ez egybevág az elméletileg vártakkal, a kvazároknak a röntgenháttérből becsült számával. A növekvő fekete lyukak nagyobb része ilyen rejtőző objektum lehet vagy lehetett a Világegyetemben. A megfigyelés egyben arra is utal, hogy a szuper nagytömegű fekete lyukak növekedése általában porban és gázban igen gazdag környezetben történik.

Forrás: Spitzer PR 2005.08.03.

Hozzászólás

hozzászólás