Sejtelmes galaxis az ESO hét képén

6938
Forrás: ESO

Ha megfigyeljük a kép halvány, elmosódott közepét, egy szellemgalaxist találunk – a cseppet sem kísérteties hangzású UDG4-et –, amelyről az ESO VLT Égboltfelmérő Távcsövével (VST) készítettek felvételt.

Az UDG az ultra-diffuse galaxy (rendkívül diffúz galaxis) rövidítése. Ez az objektum olyan nagy, mint a Tejútrendszer, de százszor, vagy akár ezerszer kevesebb csillagot tartalmaz. Ezek a galaxisok rendkívül halványak, és hiányzik belőlük az a gáz, amelyből csillagok képződhetnének, ezért szinte bolyhos kozmikus felhőkként vagy foltokként látszanak az űrben. Az eredetük egyelőre bizonytalan, de a csillagászok feltételezése szerint „füstbe ment” galaxisok lehetnek, amelyeknek fiatalon megszűnt gázutánpótlása.

Az UDG4-ről készült felvétel egy nagyobb kutatás részeként készült: a VST Early-type Galaxy Survey (VEGAS) programjának az a célja, hogy azokat a nagyon halvány struktúrákat kutassa, amelyek galaxishalmazokban találhatók – ezek több galaxis gravitációsan kötött csoportosulásai. A kutatás keretében, amelyet az olaszországi Instituto Nazionale di Astrofisica munkatársa, Enrichetta Iodice vezet, több UDG-t találtak a Hydra-halmazban, de további megfigyelésekre van szükség a természetük megismeréséhez.

Törékeny megjelenésük miatt az UDG-ket nehéz észrevenni. Ennek ellenére az OmegaCAM kamerával felszerelt VST kiváló fényérzékenységet biztosít, lehetővé téve a csillagászok számára, hogy ilyen megfoghatatlan objektumokat vizsgáljanak.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás