Határ a csillagos ég 2015 – pályázati eredményhirdetés

1586

Megszületett a zsűri döntése a Határ a csillagos ég 2015 diákpályázatra beérkezett pályaművek alapján. A nyertes csapatot vendégül látjuk a Piszkéstetői Obszervatóriumban október folyamán.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja versenyt hirdetett középiskolai tanulóknak távcsöves megfigyelés elvégzésére. A pályázóknak választaniuk kellett egy olyan égi objektumot, amelyet az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretnének örökíteni, majd egy komplett távcsőidő-pályázatot kidolgozva meg kellett indokolni a választott égitest fontosságát és/vagy érdekességét.

A korábbi évekhez képest örvendetesen sok, 11 pályaművet kaptunk, melynek tétje egy órányi távcsőidő Magyarország második legnagyobb távcsövén. A beérkezett anyagok a korábbi éveknél is magasabb színvonalon készültek, nagyon megnehezítve a bírálóbizottság dolgát. A pályázok zöme valóban beleásta magát a csillagászati megfigyelések technikáiba. Volt olyan pályázat is, amelyben a diákok rajzos-vizuális észleléssel illusztrálták a megörökítendő objektumot.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársaiból álló bírálóbizottság az elmúlt néhány napban elvégezte a pályaművek értékelését. A négy értékelési szempont alapján – formai követelmények, technikai kivitelezhetőség, tudományos igényesség, ötletesség – szűkítették a pályázatok körét, ami a sok kiváló munka miatt nem volt egyszerű feladat. Végül nem is tudtak megállni három helyezettnél, megosztott harmadik díjjal és egy szakmai különdíjjal végül öt pályázatot is elismerésben részesítettek:

Első helyezés: a „Kozmikus buborék” nevű csapat: Pollák Edina (Kispesti Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium, Budapest), Világos Blanka (Szent István Gimnázium, Budapest) és Kalup Csilla (Lehel Vezér Gimnázium, Jászberény), felkészítő tanáruk Szöllősi Attila; javasolt objektum: Buborék-köd (NGC 7635) és M52 a Cassiopeiában.

Második helyezés: a „Polaris B” csapat szintén három budapesti iskola és a Polaris Csillagvizsgáló szakkörének diákjaiból (Szűcs Mátyás, Mayer Márton és Szarka Bence, felkészítő pedagógus: Horvai Ferenc); javasolt objektum: Tűzijáték-galaxis (NGC 6946) a Cygnus és a Cepheus határán.

Megosztott harmadik helyezés: a „McNeil utódai” (Dimitriu Adonisz, Pamuk Bence Zsolt és Albert Attila, felkészítő tanáruk: Szijártó Sándor; Budapest IX. Kerületi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola) az M78 és a McNeil-köd, valamint az „Elhaló pixelek” (Kálmán Levente, Turi Andor és Pisák Levente, felkészítő tanáruk: Csizy Judit és Kálmán József; Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium)  az M57 célpontokkal.

Szakmai különdíj: a „MASAT-olók” csapat a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium képviseletében (Képíró Gábor, Li Lu Anikó és Hardi Balázs, felkészítő pedagógus: Molnár Zoltán Gábor) a javasolt objektum: a DQ Herculis nóva körül látható Cederblad 155 jelű köd.

Az első helyezetteket október hónapban helyszíni megfigyelések elvégzésére invitáljuk a Piszkéstetői Obszervatórumba, míg a többiek javasolt méréseit a csillagvizsgáló munkatársai el fogják végezni, a képeket pedig továbbítjuk a pályázóknak. A beérkezett pályaművek nagyon jók voltak, a különböző helyezések között csak apróságok döntöttek.

Mind a díjazottaknak, mind az összes többi pályázónak és felkészítő tanárnak köszönjük a Határ a csillagos ég 2015 versenyben való részvételt!

Hozzászólás

hozzászólás