Így festett az orosz rakéta fellövése az ISS-ről nézve

7520

Lenyűgöző time-lapse felvételt készített a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa az orosz Russian Progress MS-10 teherűrhajó közeledéséről. A november 16-ai felbocsátás körülbelül 15 perce látható a videóban, mely az Európai Űrügynökség honlapján jelent meg. Tisztán látható rajta a rakéta indítását követő felvillanás, a Földtől való eltávolodása, valamint a rakéta első fokozatának újra-belépése is, ahogy kifogy az üzemanyagból.

A felvételeket az Európai Űrügynökség egyik űrhajósa, az Expedition 57 parancsnoka, Alexander Gerst készítette az űrállomás Kupola moduljából. A kihelyezett kamerát úgy állította be, hogy az meghatározott időközönként fényképeket készítsen. Ezekből a felvételekből készült a time-lapse videó, mely az ESA nyilatkozata szerint körülbelül 6-18-szorosa az eredeti sebességnek.

Az orosz rakomány 2564 kg tömegű volt, mely hibátlan indítás után november 18-án érkezett meg az űrállomásra a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről. A következő tervezett indítás során három űrhajós, az Expedition 58 legénysége indul majd az űrállomás felé, várhatóan december 3-án, magyar idő szerint 12:31 perckor.

Alexander Gerst, Serena Auñón-Chancellor a NASA űrhajósa, valamint az orosz Sergey Prokopyev június 8-án érkeztek az ISS fedélzetére. Gerst csapatának 2 fővel kellett volna bővülnie, de az október 11-i repülés az indítás után nem sokkal meghiúsult egy meghibásodott szenzor miatt. A vizsgálatokat hamar lezárták és három héttel korábbra hozták az Expedition 58 indítását, hogy az Űrállomás ne maradjon legénység nélkül. Gerst és csapata december 20-án indul vissza a Földre.

Forrás: Space.com

Hozzászólás

hozzászólás