Látogasson el Ön is az Európai Déli Obszervatóriumba!

1408

A közelmúltban meglátogatta a Google Street View csapata az Európai Déli Obszervatórium három chilei helyszínét. A közismert Google-autók helyett egy 18 kilós hátizsákkal sétáltak végig a keresőóriás alkalmazottjai a magashegyi obszervatóriumokban.

A Google Street View szolgáltatása immáron évek óta lehetővé teszi bárki számára a virtuális kirándulást a Föld tetszőleges távoli pontjaira. A 360 fokos lefedettséget biztosító képek nagyon jó minőségben visszaadják a helyszíni látványt, ám a földrajzi értelemben legeldugottabb érdekességek lefedése még a Google számára sem triviális feladat.

A Street View csapata a közelmúltban ellátogatott az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) három chilei helyszínére. Ezek rendre a következők: a 8,2 m-es távcsövekből álló Very Large Telescope helyszínére, a Paranal-hegyre, 2635 m-es tengerszint feletti magasságon; a La Silla Obszervatóriumba, az Atacama sivatagban megépült első ESO csillagvizsgálóba, valamint az ALMA rádiótávcső-hálózat 5000 m-es magasságon levő antennáihoz (illetve a 2900 m-en levő irányító központhoz).

Google Street View at ALMA AOS
A Google Trekker működés közben (forrás: ESO)

A Magyarországon is rutinszerűen működő Google-autó helyett ezeken a távoli pontokon speciális eszközt használnak a Google szakemberei. Ez a Google Trekker, ami nem más, mint egy 18 kg-os hátizsák, rajta pedig egy olyan 15 lencsés kamera-rendszer, amely 2,5 másodpercenként készít nagyon jó minőségű és a teljes teret leképező felvétel-sorozatot. Miközben az operátor végigsétál a helyszínen, a szorgalmasan exponáló Trekker felveszi a későbbi Street View nézethez a képeket.

Google Street View at ALMA OSF
Nehéz feladat a Föld felszínének teljes lefedése a Google Street View számára (forrás: ESO)

A Google Street View segítségével immáron bárki ellátogathat virtuálisan az ESO chilei helyszíneire. A közvetlen linkek az alábbiak:

Magyar csillagászként pedig mi másban reménykedhetünk, mint egy esetleges jövőbeli csatlakozásban a világ élvonalát reprezentáló nemzetközi csillagászati szervezethez, hogy aztán a hazai kutatók élőben is ellátogathassanak a chilei obszervatóriumokba.

Forrás: ESO Ann. 14047

Hozzászólás

hozzászólás