Magyarok nyertek fődíjat a NASA felhívásán

5098

A magyar Puli Space Techologies űrtechnológiai vállalat csapata hozta el a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload” kihívás holdi erőforrások kategóriájának fődíját.

A NASA JPL vezette kihívásban bárki indulhatott aprócska, legfeljebb szappandoboz méretű eszközterveivel a miniatűr holdjáróhoz. (NASA)

Aprócska holdi robotok tehetik meg a holdkutatás következő hatalmas lépését. Ezek a miniatűr eszközök segítenének felfedezni a Hold felszínét, kulcsfontosságú információkat gyűjteni égi kísérőnkről, forrásairól és környezetéről. Az így szerzett adatok a jövő Holdat célzó kutatásait, valamint a NASA Artemis programját is segítenék.

A felhívást idén áprilisban tették közzé, és bárki beküldhette terveit, ötleteit a jövő miniatűr holdmissziói során használható eszközökről. A kihívásra emberek százai jelentkeztek innovatív ötleteikkel; az eredményeket pedig néhány napja tették közzé. A NASA JPL egyik munkatársa szerint kiemelkedő ötletek érkeztek be, amelyekkel újféle kutatásokat végezhetünk, illetve a holdi kolóniák fenntartásához is nagyban hozzájárulhatnak.

A napjainkban használt eszközök sokszor nagy méretűek, nehezek, működtetésükhöz pedig igen sok energiára van szükség. Az aprócska eszközök kifejlesztésével kisebb, mozgékonyabb platformokon végezhetünk értékes tudományos kutatásokat. A felhívásban legfeljebb 10 x 10 x 5 cm méretű és 0,4 kg tömegű eszközök terveit kellett benyújtani. A beérkezett pályamunkákat két kategóriára osztották: a holdi erőforrások lehetőségei és a holdi környezet kutatása.

Az erőforrások felderítéséért vívott versenyben a magyar Puli Space Technologies űrtechnológiai cég hozta el az első helyezést és a vele járó 30 000 dolláros (körülbelül 9 millió forint) fődíjat „Puli Lunar Water Snooper” nevű eszközükkel. A budapesti székhelyű vállalat 2010-ben alakult, és olyan könnyű, olcsó holdjáró kifejlesztésén dolgozik, amely a szélsőséges holdi környezetben is működőképes tud maradni.

A NASA JPL felhívása holdi erőforrások kategóriájának nyertese, a magyar Puli Lunar Water Snooper eszköz, amely a holdi hidrogénkészleteket térképezi fel. (Puli Space Technologies)

Az egyik legértékesebb holdi erőforrás a hidrogén, ami a jövő küldetéseiben, valamint az állandó emberi jelenlét és holdbázisok biztosításában is kiemelt szerepet játszik. A holdi hidrogénkészletek felfedezése és jellemzése éppen ezért különösen fontos. A Puli Lunar Water Snooper pontosan ezekre a feladatokra készül: azonosítja a hidrogént (így pedig minden hidrogéntartalmú anyagot, például vízjeget), valamint megméri a holdi regolitban található hidrogén mennyiségét és eloszlását. A kis eszköz holdjáróra erősítve pedig még nagyobb terepet képes feltérképezni.

Mérései során három, speciálisan neutronokra érzékeny bevonattal ellátott CMOS érzékelőjével a kozmikus sugárzást és a regolitból kilépő, alacsony energiájú neutronsugárzást detektálja. Az eszköz olcsó, egyszerű és elképesztően könnyű, ezek kulcsfontosságú jellemzői a holdi erőforrásokat felkutató, rövidebb idejű robotküldetéseknek.

A NASA JPL felhívása holdi környezetet vizsgáló kategóriájának első díjasa, a Sun Slicer berendezés, amely a Nap aktivitását és a Hold sugárzási környezetét monitorozza. (Team Sun Slicer)

A holdi környezet vizsgálatáért induló verseny első díját a Team Sun Slicer csapata zsebelte be Sun Slicer nevet viselő fejlesztésével. Az innovatív eszköz a kemény holdi környezethez igazodó röntgenspektrométer és integrált kamera kettőse, amely remekül illeszkedik a kis energiaigényű, kompakt holdjárók fedélzetére. A Sun Slicer a Nap aktív régióit monitorozza, legalább 20-szor finomabb felbontással, mint más, hasonló röntgenteleszkópok. Emellett a Hold sugárzási környezetét is figyeli, egyfajta prototípusként szolgálva az űrhajósok biztonságáért felelő, helyszíni röntgensugárzás-mérő készülékek számára.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás