Már hanggal és 3D-ben is követhetjük az Ingenuity marsi helikopter útjait

6966

Ismét történelmi mérföldkövet lépett át a NASA legújabb marsi küldetése, mikor sikeresen rögzítették az Ingenuity marsi helikopter hangját repülés közben. A Perseverance marsjáró két mikrofonjának egyikét a helikopter felé fordította, és sikeresen felvette április 30-i, negyedik repülési tesztjének zaját. Az egyedülálló felvételt a Perseverance Mastcam-Z készítette videóval összefűzve most mi is képpel, hanggal élvezhetjük a Marson repkedő Ingenuity útját.

A hangfelvételt a rover SuperCam lézeres eszközének mikrofonja készítette. A mikrofon tudományos célt szolgál, a lézer ugyanis az érdekes kőzetek kis darabját elpárologtatva, majd a keletkező gőzt spektrométerrel vizsgálva állapítja meg a célpont kémiai összetételét. A mikrofon ezen lézernyalábok becsapódásainak hangját rögzíti, amely a céltárgy fizikai tulajdonságairól árulkodik (például a relatív keménységéről). Ezen kívül a környező zajokat is képes rögzíteni, például a marsi szelet. Az első hangfelvételeket a lézer csattogásáról ebben a korábbi cikkünkben hallgathatják meg.

A repülés idején a Perseverance mintegy 80 méter távol állt a helikoptertől, így nem volt biztos, hogy sikerül rögzíteni az Ingenuity hangjait. Mikor a drón már felemelkedik és 2 537 rpm sebességgel pörögnek a rotorjai, a hangot akkor is eléggé tompítja a marsi vékony légkör – és, ha ez még nem volna elég, a kráterben fújdogáló szél hangjai is igyekeznek elnyomni a repülés zaját. Hallgassunk figyelmesen, ajánlott fülhallgatót használni a mély hangok miatt.

2021. április 30-án a NASA Perseverance rovere először rögzítette egy másik eszköz hangjait egy másik bolygón. Az Ingenuity marshelikopter negyedik útjának zajait a SuperCam mikrofonjával sikerült felvenni. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/LANL/CNES/ISAE-SUPAERO)

A repülés nem sztereó módban rögzített hangjait utómunkával tették könnyebben hallhatóvá: a helikopter lapátjainak 84 hertzes zúgását elkülönítve, a 80 hertz alatti és 90 hertz feletti frekvenciákat elhalkítva erősítették fel. Némely frekvencia hangsávját el is távolították, hogy jobban hallható legyen a helikopter.

Ha a hang és a videófelvétel még nem elégítené ki a kíváncsiságunkat, most már 3D-ben is élvezhetjük az Ingenuity marsi repülését! Egy színes 3D szemüveg segítségével a helikopter április 25-i, harmadik repülőútját nézhetjük meg. Elkészítéséhez a Perseverance Mastcam-Z kamerájára volt szükség, mely előbb két kamerájával rögzítette az utat, majd a fényképeket összefűzve és újraprojektálva optimalizálták a látott 3D képet.

A NASA Ingenuity marsi helikopterének harmadik útja, ezúttal színes 3D szemüveggel megtekinthető felvételen. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Vissza sem nézett

Új helyre költözött az Ingenuity, amely ötödik útjával elköszönt a Wright Brothers Field nevet viselő, első marsi otthonától. Május 7-én 129 métert repült déli irányba, majd 108 másodpercig tartó útja után ereszkedett le új leszállóhelyére. Most türelmesen várja az irányítóközpont új utasításait. A Perseverance is hamarosan délnek veszi az irányt, ahol megkezdi tudományos tevékenységét, valamint mintákat is fog gyűjteni. A rover csapatának rövid távú tervei közt szerepel, hogy a kommunikáció fenntartásának érdekében ne kerüljön a helikopter és a marsjáró túl messze egymástól.

Az Ingenuity helikopter május 7-én, ötödik útjával új leszállóhelyre költözött. A környéket a Perseverance rover örökítette meg, rajta láthatjuk a helikoptert is leszállás előtt. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Az Ingenuity úgy folytatja repüléseit, hogy közben ne hátráltassa a rover működését sem. Az elkövetkező hetekben várhatóan fel fog még néhányszor emelkedni, aztán értékelik az addig összegyűjtött tapasztalatokat, áttekintik, hogy áll a küldetés. Az Ingenuity eredeti terveit már teljesítették, következő lépésként igyekeznek minél többet tanulni arról, hogyan is érdemes repülni egy távoli égitesten.

Forrás: NASA JPL, 2

Hozzászólás

hozzászólás