Marsi körülmények között termesztettek zöldségeket a Déli-sarkvidéken

7442

Az EDEN ISS nevet viselő üvegház nem csak átvészelte a sarki éjszakát, de a helyi kutatók örömére termést is hozott, ezzel reményt adva arra, hogy a jövőbeli marsi kolonizálók is friss ételt fogyaszthatnak a vörös bolygón, mondták a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) képviselői közleményükben.

Paul Zabel, a DLR kutatója mutatja az EDEN-ISS üvegházban termett karalábét (DLR)

Rendszeresen -40 °C alatti hőmérsékleteknek kitéve az üvegházban gyógynövények, saláta és más zöldségek teremtek meg annak a 10 embernek, akik az elszigetelt Alfred Wegener Intézet Neumayer Station III nevű állomásán húzták ki a telet. Az antarktiszi üvegház most először üzemelt egész télen át.

“Több mint fél éves működése alatt az önellátó üvegház koncepciója hasznosnak bizonyult, mind a szélsőségesebb éghajlatú földi régiókhoz, mind a jövőre nézve, amikor embert küldünk a Holdra és a Marsra.” – nyilatkozták a DLR képviselői.

“A termés most olyan bőséges, hogy egy része nem is mindig kerül egyből az asztalra, hanem a salátákat és gyógynövényeket fagyasztva több napra el tudjuk osztani.” – mondta Paul Zabel, a DLR egyik kutatója, aki az EDEN ISS projekten dolgozik. “Az itt telelő csapat tagjai mindig várják a következő friss összetevőkből készült ételüket.”

Az EDEN-ISS, ahol marsi körülmények között termesztenek ehető növényeket, az előtérben egy szállításra használt tárolóval (DLR).

A termés 77 kg saláta, 51 kg uborka, 29 kg paradicsom, 12 kg karalábé, 9 kg válogatott gyógynövény és 5 kg retek – mindez egy 13 négyzetméter nagyságú megművelt területen. A paprikák és az eprek azonban nem maradtak meg, valószínűleg a beporzással akadhattak problémák.

Zabel, amikor csak tehette, gondozta a növényeket, de a viharos antarktiszi időjárás sokszor megakadályozta abban, hogy a szabadban megtegye az üvegházhoz vezető kb. 400 méteres utat. Ezekben az esetekben egy németországi vezérlőközpontban, Brémában vették át az irányítást, akár három napra is.

Út az EDEN-ISS üvegházhoz a Déli-sarkvidéken (DLR).

Amikor az időjárás megengedte, Zabel sürgős javításokat is végzett, mint például a fűtőrendszerben kilazult csavarok cseréjét. Zabel feladatai közé tartozott még a termés minőségének ellenőrzése, mikrobiológiai minták gyűjtése, valamint a fenntartó rendszerek ellenőrzése (világítás, hőmérséklet-szabályozás és szén-dioxiddal, illetve tápanyagokkal dúsított levegő beáramoltatása). Az ő felelőssége volt visszajelzéseket is készíteni arról, mennyire javította a csapat embereinek egészségét az, hogy friss ételt ehettek.

“Igazán értékeljük és élvezzük, hogy rendszeresen friss salátát, gyógynövényeket és zöldségeket ehetünk, ezzel gazdagítva az itteni étrendünket. Észrevehetőek a pozitív hatások.” – mondta Berhard Gopp, a Neumayer Station III állomás igazgatója a közleményben. A friss termés nélkül a csapatnak fagyasztott-szárított ételeken kéne élnie októberig, a következő repülő megérkezéséig.

Az EDEN ISS projekt követhető a DLR.de/EDEN-ISS honlapon, vagy a #MadeInAntarctica hashtag használatával a twitteren.

forrás: space.com

Hozzászólás

hozzászólás