Megérkezett a távcsövekkel egész éjjel látható C/2022 E3 (ZTF)-üstökös!

74584

Varázslatos zöld üstökös! Most látható először 50 000 év után! Fényes sáv tűnik fel az égbolton! Az utóbbi időben megjelent szalagcímekből azt gondolhatnánk, hogy a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös napjaink csillagászati eseményeinek legnagyobbika. Habár ez nem így van, de az Oort-felhőből érkezett vendégünk már binokulárral is megpillantható, közepesen nagy átmérőjű távcsövekkel pedig még szebb látványt nyújt. Sötét, holdfénymentes égbolton halványan még akár szabad szemmel is észrevehetjük, ahogyan a Nagy Göncöl és a Kis Göncöl között halad át január vége felé.

A fényességbecslések jelenleg 6,5 magnitúdó köré helyezik a ZTF-üstököst, ami valószínűleg január vége, február eleje körül éri majd el maximális, 5-5,5-re becsült magnitúdóját. Jose Pablo Navarro amatőrcsillagász és az angol nyelvű Comet Asteroid Meteor Watch facebook csoport vezetője az üstökösről készült 2509 vizuális és CCD-megfigyelést tanulmányozott a Minor Planet Center kisbolygó-adatbázisból. Az ő elemzése szerint az üstökös felfényesedésének tempója az utóbbi időben lelassult, így ő 6,0 magnitúdó körülire becsüli a maximumbeli fényességet.

Látványos csóvát húz az üstökösből kipárolgó gáz ezen a 12 képből készített animáción. A képek 2023. január 14-én készültek, és összesen 1 óra 10 perces időtartamot fednek le. (Forrás: Michael Jäger)

Fényképeken látványos zöldeskék színű kóma látható, amely jelenséget gyakran megfigyelhetjük a belső Naprendszerbe látogató üstökösök esetében. A Nap ultraibolya (UV) sugárzásának hatására felbomlanak a nagy szerves molekulák, a mag pedig így egyre egyszerűbb alkotóelemekből fog állni – ilyen például a zöldesen fénylő kétatomos szén (C2). Néhány napon belül ez a sugárzás még azelőtt felbontja a molekulát, hogy az elhagyhatná a kómát, emiatt nem jut el a csóvába, és nem alakul ki zöldes színben fénylő csóva. A nyugtató zöldes szín néha enyhén látható binokulárban is, de általában legalább 15 cm vagy nagyobb átmérőjű távcsőre van szükség a megfigyeléséhez.

A ZTF-üstökös pályája az északi égbolton január 17-e és február 4-e között. A képen feltüntetett pozíciók magyar idő szerint 23 órára vonatkoznak. (Forrás: Sky & Telescope)

A C/2022 E3 (ZTF)-üstökös a Zwicky Transient Facility égboltfelmérésről kapta a nevét, amit a Caltech kaliforniai Palomar Obszervatóriumban végeznek. A 122 cm átmérőjű Samuel Oschin távcsőre erősített nagy látómezejű CCD-kamerával kétnaponta az egész északi égboltot végigpásztázzák olyan objektumok után kutatva, amik elmozdultak vagy változott a fényességük. Többek között földközeli aszteroidákat, napjainkig több mint 6600 szupernóvát és számos üstököst fedeztek már fel innen.

Az üstökös fejlődését bemutató képsorozat, ahogyan 2022. június 4-én alig 14 magnitúdós foltból binokulárral is megfigyelhető, kettős csóvájú üstökössé alakult december 28-ra. A november 19-i felvételt leszámítva minden esetben ugyanolyan felszereléssel fényképezték, alul pedig a Naptól (r) és a Földtől (d) mért távolsága látható csillagászati egységekben (AU). (Forrás: Didac Mesa Romeu)

A C/2022 E3 üstököst 2022. március 2-án fedezték fel, és kezdetben még aszteroidaként azonosították. A következő éjszaka Hirohisa Sato japán amatőrcsillagász fényképein kis méretű kómát vettek észre, így átsorolták az üstökösök közé. Sato méréseit ezután több más megfigyelés is megerősítette. Ebben az időben még a 17 magnitúdós ,,szösz” közel 5 csillagászati egységre volt a Földtől, majdnem olyan távol, mint a Jupiter átlagos távolsága a Naptól.

Január 16-17-e környékén az üstökös az Ökörhajcsár (Bootes) csillagkép környékén halad északnyugati irányba, naponta körülbelül 1,5°-os elmozdulással. A Földhöz február 1-jén kerül legközelebb, ekkor 42 millió kilométerre fog elhúzni mellettünk. A Naphoz legközelebbi pontján, azaz a perihéliumon már január 12-én áthaladt, csillagunkat 166 millió kilométerre közelítette meg.

A C/2022 E3 pályája erősen dőlt, a bolygók keringési síkjával 71°-os szöget zár be, keringési iránya pedig ellentétes a bolygók keringési irányával. Januárban déli irányba mozog, és február 12-én fog áthaladni az ekliptika síkján. (Forrás: NASA HORIZONS)

Ahogyan az üstökös egyre közelebb kerül bolygónkhoz, az északi égbolton látható elmozdulása és magassága is gyorsan fog változni. Az üstökös a cikk megírásának idejére már cirkumpoláris objektum Európából megfigyelve, a hónap vége táján pedig már 6,5° körüli lesz az elmozdulása az égbolton egyetlen nap alatt. Ez azt jelenti, hogy több mint 1/4°-ot fog elmozdulni óránként, távcsővel megfigyelve a háttér csillagaihoz viszonyítva már néhány perc alatt észrevehető lesz a mozgása.

A C/2022 E3 elmozdulása az északi égbolton. A térkép 45° északi szélességre készült, 23 órakor (CT), ami magyar idő szerint hajnali 5 órának felel meg. A pontos magyarországi pozíciókért keressük fel például a The Sky Live honlapját. (Forrás: Bob King, Stellarium)
Az üstökös február elején elindul a déli ég irányába. Orion-Eridanus-Lepus-Canis Maior és tovább, közben pedig reménytelenül délivé válik itthoni észleléshez. (Forrás: Seiichi Yoshida.)
DátumAz üstökös 25° vagy magasabban látszik, holdfázis minimálisHoldfázis
Jan. 16-24.Hajnali 1 órától napfelkeltéigFogyó félhold
Jan. 24.Este 10 órától napfelkeltéigNövekvő félhold
Jan. 25.Este 8 órától napfelkeltéigNöv. félhold
Jan. 26.Naplementétől napfelkeltéigNöv. félhold
Jan. 27-28.Naplementétől napfelkeltéigNöv. félhold
Jan. 29 – Feb. 2.Éjfél – hajnali 1 óra után látható, miután a Hold lement a horizont aláNövekvő Hold
Feb. 3-5.A Hold egész éjszaka zavarja a megfigyeléstNövekvőtől a teliholdig
Feb. 6-22.Esti órák, éjfél – hajnali 2 óra körüligCsökkenő Hold
Az üstökös megfigyelésére legjobb időszakok Magyarországról, illetve a megfigyelést megzavarható Hold fázisai. (Forrás: Pál Bernadett, Stellarium)

Január 28-án lép az első negyedbe a Hold, ami hajnali 2 óra környékén fog lebukni a horizont alá – de előtte is eléggé messzire lesz az égbolton, hogy ne zavarja nagyon az üstökös megfigyelését. Február 11-12. környékén az üstökös elhalad a Mars mellett, ami a bolygó vöröses színének és az üstökös zöldes árnyalatának kettőse miatt igazán látványos képek készítésére nyújt lehetőséget. Február 14-e táján az üstökös már 7,0 magnitúdó körülire halványodik, és a Bika (Taurus) csillagképben fog tartózkodni az Aldebaran közelében.

Az üstökös rövid, de látványos porcsóvája 2023. január 3-án. Látható, hogy a csóva legyezőszerűen terül szét, távcsővel jól megfigyelhető. A jóval halványabb ioncsóva (jobbra) észak-északkeleti irányba nyúlik. (Forrás: Juanjo Gonzalez)

Ezután látogatónk hazaindul az Oort-felhőbe. Habár az idefelé tartó útja ,,csak” mintegy 50 ezer évbe tellett, hazaútja várhatóan évmilliókig tart majd. Ne felejtsünk el integetni neki, amikor búcsúzik! Derült eget és vidám megfigyeléseket kívánunk, az észleléseket pedig ne felejtsék el megosztani a Magyar Csillagászati Egyesülettel sem!

Forrás: Sky & Telescope

Friss, hazai üstökösészlelések az MCSE oldalán itt találhatók.

Belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe

Hozzászólás

hozzászólás