Mi újság Magelangban?

1358

Beszámoló a szerdai nap eseményeiről.

2015.07.29. szerda

Délelőtt megkezdődött az elméleti feladatok diszkussziója, ebédig a 15 rövid feladatból 14-gyel sikerült végezni, kettő teljes törlését és másik feladattal történő helyettesítését javasolta a grémium. Délután folytatódott a rövid feladatok diszkussziója, majd a 3 nehéz feladat ízekre szedése következett. Kb. 5 órára készült el a bizottság a végleges verzióval – további 1 órát kértek a helyi szervezők a változtatások átvezetésére, és a nemzeti nyelvre fordításra bocsátható verziók központi szerverre  másolására. Kb. 18:00 óra előtt megkezdődhetett a fordítás. Ilyenkor látszik, hogy vannak nemzetek, akik nyelve – írásmódja kicsit könnyebbé teszi a munkát… Másoké pedig megnehezíti: a bonyolult írású
népek (Kína, arab országok, India, bolgárok, más szláv népek) még hozzánk, magyarokhoz képest is jóval lassabban haladtak a fordítással. Mi kb. 23:30-ra végeztünk, beleértve a nyomtatást, és beborítékolást is. Innentől kezdve minden a diákjainkon múlik.

Imre csomagol SC_0340
16 órás munkanap végén jó érzés leadni a lefordított feladatsort.

A diákok ma este kísérletet tesznek a „NAGY TÁVCSÖVES” forduló megoldására. Délután vonulásztak a felhők, de van esély a derült égre. Ha mégsem sikerülne, vagy csak a résztvevők egy kisebb része jutna távcsőhöz, akkor a fordulót törlik, és egy digitális planetáriumban fognak más égboltismereti feladatokat kapni. A mieinkkel ilyeneket is gyakoroltunk, úgyhogy talán ez esetben sem lennének bajban.

Az olimpia „hivatalos” távcsöve egy 10 cm-es akromát, EQ3 jellegű mechanikán, motorok nélkül. Ebből kb. 30 db áll rendelkezésre, így a diákokat véletlenszerűen 6 csoportba osztották el, és kb. fél órás váltásokban juthatnak a távcsőhöz. Természetesen a csoportok cseréje, egymás zavarása nélkül, ki és beszállítása a szállás és az észlelési helyszín (a Borobudur templom körüli mezők) között, 1 órányit tesz ki. A tervek szerint hajnal 1-re végeznek, úgyhogy kemény nap lesz a versenyzőknek is. Kissé  nehezebb lesz a helyzet, ha teljesen beborul, mert ugyanennyi diák a kisplanetáriumba csak 7-8 csoportban fér be, ez esetben hajnal 2-ig is eltarthat a verseny.

* * *

Pár adat az olimpia résztvevőiről:

Idén 38 ország küldött csapatot (akik két csapatot is, azok neve mellett zárójelben egy 2-es is szerepel: Banglades, Bolívia, Brazília, Bulgária, Csehország, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Görögország, Horvátország, India, Indonézia (2), Irán (2), Kanada, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Kolumbia, Lengyelország (2), Litvánia, Magyarország, Malajzia (2), Mexikó, Nepál, Oroszország (2), Örményország, Pakisztán, Portugália, Románia (2), Sri Lanka, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Ukrajna, USA.

Csak megfigyelőt küldött: Grúzia, Katar, Svédország.

Tehát 41 résztvevő ország, 44 csapat – ez kb. 220 diákot és 110-120 fős felnőtt delegációt jelent. Ez minden korábbinal több résztvevőt jelent, ami előrevetíti, hogy a következő években sorra kerülő események szervezőire egyre nagyobb teher fog hárulni.

Magelang_hotel_tetejerol_DSC_0485
Magelang látképe a szállodánk tetejéről.

Hozzászólás

hozzászólás