Miért éppen Borobudur?

1524

Az indonéziai diákolimpia helyszíne egyaránt elvarázsol csillagászt, diákot és minden erre járó turistát.

2015.07.30. csütörtök

Az előző éjszakai feladat-előkészítési munkák mélyen az éjszakába nyúltak. A helyi szervezők ezért a következő napra pihenést terveztek be, egy délelőtti kirándulást a világhírű Borobudur templomhoz.

Borobudur_DSC_0375
A Borobudur legfelső bejárható szintjén.

A Borobudur templomot a 9. században építették, a legnagyobb kőből épült buddhista szentély a világon. A régi korok egyik építészeti csodájának is tartják. Kilenc egymásra helyezett szintből áll. Az alsó hat szint nagyjából négyzet alaprajzú és nagyszámú domborművel díszített. A felső három szint kör alaprajzú, 72 kisebb, harang alakú sztupával, amelyek egy nagyméretű központi sztupát vesznek körül. Ez a rész adja a világszerte jól ismert, jellegzetes képét. A bejárat körüli talajszint 265 m-rel van a tengerszint felett. A templom magassága pedig 35 m (a központi sztupa tetejétől a környező talajszintig mérve).

Csütörtöki látogatásunk alatt nagyjából 1 óra szabadidőt kaptunk, ez alatt lehetett bebarangolni ezt a csodálatos építményt. Tulajdonképpen nem mondhatni, hogy nagyon zavaró lett volna a jelenlévő turista-áradat, kis türelemmel egyes helyeken ki lehetett fogni embertől mentes fotó készítésére alkalmas pillanatokat. Sajnos a fő látványosság és a bejáratnál lévő látogatóközpont közötti helyet elözönlik az emléktárgy-árusok, akik csoportokban vadásszák le a reménybeli vevőjelöltjeiket. Nagyon nehezen lehet tőlük szabadulni… Természetesen (!) magyarul pár szót, számokat (árakat) tudó árussal is összefutottunk. Nagyon elrontja ez az agresszív eladási vágy az összképet.

Arusok_nepaliakkal_DSC_0155
„Madzsar, olcsó, háromszázezer” (árusok Borobudurban).

Amúgy nagyon szép park övezi Borobudurt, gondozott fűvel, helyenként színes virágú cserjékkel, valamint sokféle, bőrnemű levelű trópusi fával, pálmákkal – és énekesmadarak hangja jelzi, hogy örömmel lakják a területet madarak is, de csak néha lehet megpillantani őket.

Borobudur_relief_DSC_0426

A szokásos hotelbeli svédasztalos ebéd után az adatfeldolgozási forduló feladatait kellett diszkutálni. Az estébe nyúló megbeszélést fordítás, nyomtatás, borítékolás zárta. Időközben megérkeztek a diákok megfigyelési feladat- és planetáriumi megoldásai. A nagy távcsöves fordulót törölni kellett a felhőzet miatt (ami tulajdonképpen nem meglepő a trópusi helyszínen, hiába járunk a száraz évszak közepén).

Következő levelünkben már az első eredményekről is beszámolhatunk! A gyerekek délután írták (elvileg) az elméleti feladatokat. Egyelőre minderről semmi hírünk – ami jót is jelent, azaz nincs semmi baj a gyerekekkel.

Hozzászólás

hozzászólás