Nagy csobbanással ért véget az Artemis I küldetés

5784

Magyar idő szerint december 11-én, vasárnap este 18:40-kor biztonságosan landolt az Orion űrhajó a Csendes-óceánban, a mexikói Baja félsziget (Alsó-Kalifornia) partjainak közelében. Ezzel sikeresen zárta 2,3 millió kilométeres útját a NASA Artemis I küldetése. A visszaérkezés napra pontosan az Apollo 17 holdraszállás 50-dik évfordulóján történt, melyről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak. Az eseményt élőben közvetítette a NASA, a legizgalmasabb pillanatokat pedig ebben a videóban vissza is nézhetjük.

A küldetés során letesztelték a NASA Space Launch System (SLS) rendszerét, az Orion űrhajót és a kapcsolódó földi rendszereket is. Még nem készültek el minden elemzéssel, de a korai adatok alapján minden felszerelés kiválóan teljesített a tesztrepülésen – el lehet tehát kezdeni a felkészülést a 2024-re tervezett, első emberes Artemis repülésre, aminek során megkerülik majd a Holdat.

Épségben landolt a Csendes-óceánban 2022. december 11-én, magyar idő szerint 18:40-kor a NASA Artemis I küldetés Orion űrhajója. Az Orion 25,5 nap alatt teljesítette útját. (Forrá: NASA/Kim Shiflett)

Az Artemis I eredetileg augusztus végén indult volna útnak, de több technikai probléma után – például a hidrogén üzemanyag szivárgása – egy hónappal későbbre halasztották. Ezután a természet szólt közbe, szeptember végén az Ian hurrikán elől kellett biztonságba menekíteni az SLS és Orion űreszközöket a Kennedy Űrközpont floridai indítóállomásáról. Az Artemis I ezután több, mint egy hónapig az óriási Vehicle Assembly Building hangárban állomásozott, ezalatt az idő alatt javításokat végeztek és még fejlesztettek is rajta. A rakétát és a kapszulát november 4-én gurították vissza az indítópadra, mikor úgy tűnt, hogy már vége a hurrikánszezonnak.

November 10-én viszont újabb hatalmas vihar csapott le a térségben: az 1-es erősségű Nicole hurrikán Florida partjainak elérése után trópusi viharrá szelídült. Az SLS és az Orion is az indítóállomáson vészelték át a vihart, ráadásul épségben meg is úszták és hamarosan zöld jelzést kaptak. Az SLS első és az Orion második indítására (2014 decemberében már végeztek egy tesztrepülést Föld körüli pályán) végül november 16-án került sor. Az SLS pontosan úgy röpítette az Orion kabint, ahogyan várták, körülbelül 4 millió kg-os tolóerejével a legerősebb indítórakéta, ami valaha sikeresen elhagyta a Földet.

A Csendes-óceánban úszik a NASA Artemis I Orion kapszulája, miután biztonságban visszaérkezett útjáról a Hold körül. (Forrás: NASA TV)

Volt néhány fennakadás az Orion űrhajó útja során. Nem sokkal indulás után a kapszula csillagkövető navigációja rendellenes adatokat továbbított; hamar kiderítették, hogy az Orion tolórakétáinak vakító fénye okozta a problémát. Összességében viszont a kapszula remekül teljesített. November 25-én távoli retrográd pályára állt a Hold körül, egy erősen elliptikus alakú pályára, aminek legtávolabbi pontja kb. 64000 km-re van a Hold felszínétől. November 26-ra messzebb ért a Földtől, mint bármilyen emberek szállítására tervezett űreszköz valaha, megtörve ezzel az Apollo 13 űrhajó 1970-ben felállított 400171 km-es rekordját. Az Orion mostani útja során 432210 km-re távolodott el bolygónktól. December 1-jén hagyta el a Hold körüli pályáját, amihez december 5-én haladt el a legközelebb.

Az Orion űrhajó magyar idő szerint december 11-én, vasárnap, 16:20 perckor lépett be a Föld légkörébe, elképesztő 40000 km/h-s sebességgel (ez a hangsebesség harminckétszerese). Az óriási tempóban erős súrlódásnak volt kitéve, így alaposan letesztelték az Orion 5 méter vastag hőpajzsát is. A valaha készített legnagyobb hőpajzs körülbelül 2800 °C-ra forrósodott fel. Nem sokkal azután, hogy belépett a légkörbe, ismét elhagyta azt; az Orion úgy pattogott az atmoszféra felső rétegein, ahogyan kacsázás közben a kavicsok a tó vizén. A ,,kacsázó manővernek” (skip maneuver) köszönhetően a kapszula jóval nagyobb távolságok megtételére képes és precízebben is tud landolni.

Visszatérésre készülődve: 2022. december 11-i felvétel a Földről, ahogyan a NASA Artemis I Orion űrhajója közelít. (Forrás: NASA)

A három fő ejtőernyő 18:37-kor nyílt ki, lelassítva az Orion ereszkedését, ami óraműpontossággal csobbant az óceánba 18:40-kor, körülbelül 160 km-re a Kaliforniai-félsziget nyugati partjaitól. A közelben várakozott az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének USS Portland hajója, ami felveszi az Orion kapszulát és elszállítja San Diego kikötőjébe. Innen visszaviszik az űrhajót a Kennedy Űrközpontba, hogy alaposan átvizsgálják. Ha semmilyen komoly problémára nem derül fény, akkor megkezdik a felkészülést az Artemis program első, immáron űrhajósokkal együtt induló útjára, az Artemis II küldetésre.

Forrás: space.com

Hozzászólás

hozzászólás