Az utolsó fotók a légkörben megsemmisült földközeli kisbolygóról

1640

Különösebb hatás nélkül elégett légkörünkben a végső számítások szerint alig 3-5 m átmérőjű 2008 TC3 jelű kisbolygó. A gyéren lakott, sivatagos terület miatt semmi hírünk nincs az esemény pontos lefolyásáról, az eddigi egyetlen pozitív megerősítés a KLM légitársaság egyik gépéről származik. A várható becsapódási helytől kb. 1000 km-re repülő gép utasai az előrejelzett időpontban erős felvillanást láttak a megfelelő irányban, de maga a jelenség a horizontjuk alatt játszódott le.

A kisbolygót egy órával a becsapódás előtt észlelték utoljára az olaszországi Remanzacco-ból. Ekkor már csak 45 ezer km-re volt a Földtől, látszó fényessége pedig elérte a 14 magnitúdót. Mivel kevesebb mint 1 nap alatt rendkívül sok, 535 észlelés készült róla, biztosak lehetünk benne, hogy a pályaszámítások pontosak voltak, és hajnali 04:46 körül belépett a légkörbe. Az elméleti számítások szerint átlagosan hetente éri el hasonló méretű égitest a Föld légkörét, de most először sikerült még a becsapódás előtt,  a világűrben megfigyelni a meteort.

A csillagok közt gyorsan mozgó 2008 TC3 elhúzódó nyomai Eric Allen kanadai amatőr CCD-felvételén (Observatoire du Cegep de Trois-Rivieres, Champlain,
Québec)

 

 

 T. Kriacskó és Sz. Korotkij felvételei a Kazáni Egyetem Astrotel obszervatóriumából (Oroszország) készültek. A felső kép kilenc és háromnegyed, az alsó három és fél órával a becsapódás előtt. Mindkét animáció 5×60 perces expozíciókból lett összerakva, így jól érzékelhető, hogy mennyit gyorsult a kisbolygó látszó elmozdulása, ahogy közeledett a Földhöz.

 

Kisbolygó-fogyatkozás. Reiner Stoss és munkatársai felvétele a Föld árnyékába belépő kisbolygóról. A 6 perces expozíciós idejű kép szélessége 1 fok, a nyom hossza 45 ívperc. A jobbról balra mozgó égitest kb. 25 ívperc megtétele után kezd el halványodni, és az expozíció végre teljesen eltűnik.

Hozzászólás

hozzászólás