Centiméteres részletességű felvétellel készül a NASA a Bennu kisbolygó felszíni mintavételére

6097
Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona

A fenti montázst a Bennu kisbolygó Osprey nevű mintavételezési helyének környezetéről készített felvételekből állították össze. A május 26-án készült 347 egyedi képet a NASA OSIRIS-REx űrszondájának PolyCam kamerája rögzítette. A teljes, nagy felbontású képen egy pixel 5 mm-nek felel meg.

A felvételek akkor készültek, amikor az űrszonda 250 méterre suhant el az Osprey mintavételezési hely fölött. A közelítés célja az volt, hogy nagy felbontású képeket kapjunk a területről, amelyek alapján megállapítható, hogy melyek a legmegfelelőbb mintavételezési pontok rajta.

A mintavételezési hely a kép alsó részén látható kráter mellett található, éppen a kráter közepén lévő sötét folt fölött. A hosszú, világos színű szikla a sötét folttól balra az 5,2 méter hosszú Strix Saxum. A montázs el van forgatva, így a Bennu keleti része került felülre.

Az Osprey a küldetés tartalék mintavételezési helye. A tervek szerint az OSIRIS-REx október 20-án kísérel meg először mintát venni az elsődleges mintavételezési helyen, a Nightingale-en.

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás