Elkerül minket a veszélyes kisbolygó

1182

Az elmúlt egy-két hétben többször lehetett olvasni a február végén felfedezett 2012 DA14 jelű kisbolygóról, mint olyan égitestről, amely jövő februárban becsapódással fenyegeti bolygónkat. Mi azért nem foglalkoztunk eddig a kisbolygóval, mert a kevés megfigyelés alapján egyszerűen nem lehetett eldönteni, hogy pontosan milyen pályán fog haladni. Mostanra azonban elegendő megfigyelés gyűlt össze ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük: az égitest elkerül minket 2013. február 15-én. A számítások szerint a 45 méter átmérőjű kisbolygó 3,2 földsugárnál, vagyis 20300 km-nél közelebb semmiképpen sem kerülhet bolygónk felszínéhez. A jelenleg érvényes adatok alapján magyar idő szerint este 20:26-kor 22300 km-rel fog elhaladni a felszín felett.

 

A 2012 DA14 elhaladás bolygónk mellett 2013. február 15-én. A Föld köré rajzolt zöld kör a geostacionárius műholdak pályáját jelzi, a vékony körívek a holdpálya helyzetét mutatják. Az időpontok világidőben vannak feltüntetve. (NASA/JPL)

Ekkor nálunk már éjszaka lesz, ám mivel a kisbolygó dél felől érkezik, és inkább a hajnali, mint az esti égen látható, hazánkból csak a közelítés után, kb. este 9-től tudjuk megfigyelni. Bár ekkor 8-8,5 magnitúdós maximális fényességéből még nem sokat veszít – vagyis sötét egű megfigyelőhelyről egyszerű látcsövekkel, binokulárokkal is megpillanthatjuk – nagyon sajnálhatjuk, hogy nem láthatjuk korábban. Az égitest ugyanis 4 perccel a legkisebb távolság elérése után mintegy 18 percre belemerül bolygónk árnyékába, vagyis a tőlünk keletebbre élők teljes kisbolygófogyatkozásnak lehetnek szemtanúi. Mindezek ellenére a távolodó kisbolygó megfigyelése is rendkívüli élmény lesz, hiszen az igen gyorsan mozgó égitestre nem kell egy kis látómezejű távcsővel vadászni, ami általában nagyon megnehezíti megtalálásukat. A nagy fényesség miatt elég lesz egy több fokos területet látó binokulár, melynek széles látómezejébe sokkal könnyebb becserkészni a csillagos háttér előtt vágtató kisbolygót. 

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás