Kisbolygó-becsapódás Észak-Szudán felett!

1357

Az égitestet a földközeli kisbolygók keresése céljából üzemeltetett amerikai Mt. Lemmon Survey fedezte fel magyar idő szerint október 6-án 8 óra 30 perckor. A felfedezők két és fél órán át követték a kisbolygót a program által használt 1,5 m-es távcsővel. Már ekkor felmerült, hogy a mindössze 6-8 méter átmérőjű óriásmeteor október 7-én hajnalban eléri bolygónk légkörét. Kora délután Ausztráliából készültek követő felvételek, amelyek megerősítették a korábbi feltételezéseket.

A jelenlegi számítások szerint (október 6-a, 21 óra 30 perc) a 2008 TC3 jelzésű égitest október 7-én hajnali 4 óra 46 perckor Észak-Szudán fölött belép a Föld légkörébe. Az ott élők egy rendkívüli fényességű tűzgömböt láthatnak majd, de szinte biztos, hogy a jelenségnek nem lesz jelentős hatása a felszínen élőkre. A belépés 19 fokos szögben, vagyis meglehetősen laposan történik, így a meteor hosszú ideig fog repülni a légkörben. Az ilyen méretű, kis szögben érkező meteorok még a légkörben elégnek, esetleg hangrobbanás keretében megsemmisülnek. Az elmúlt két évtizedben több tucat hasonló légköri robbanást észleltek a Föld körül keringő műholdak, melyeknek többségét észre sem vették a felszínről, illetve azoknak semmilyen hatásuk nem volt a felszínen élőkre.

A mostani, különleges esemény hazánkból nem lesz látható, sem érzékelhető. Az eseményekről további információk percről-percre az MCSE Leonidák listáján jelennek meg.

 

Linkajánló:

  • A kisbolygó pályájának 3D-s, animálható ábrája

Hozzászólás

hozzászólás