Közeledik a „Halloween-kisbolygó” – friss felvételek a Piszkéstetői Obszervatóriumból

3141

A világ számos obszervatóriumából észlelik az október 31-én a Hold távolságában elhaladó, néhány száz méter átmérőjű 2015 TB145 jelű kisbolygót, többek között az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumából is.

Kedd éjszaka a száraz levegőnek köszönhetően szép csillagos volt az égbolt a Mátra felett, így a fényes telehold ellenére könnyen lehetett észlelni a kisbolygót a 60 cm-es Schmidt-teleszkóppal. Bár még 11 millió km-re járt bolygónktól, gyorsuló mozgása miatt egy percnél hosszabb expozíciókat már nem lehetett készíteni róla, különben nyoma elhúzódott volna a képeken. De a nagy távcsőnek és az érzékeny CCD detektornak köszönhetően ennyi is elég volt, hogy a 15,5 magnitúdós (a szabad szemmel láthatónál 10 ezerszer halványabb) kisbolygóról értékelhető adatokat kapjunk. A cél nem csak a kisbolygó helyzetének meghatározása volt, hanem hat órás folyamatos méréssel a fényváltozási periódus, vagyis a forgási idő megmérése is. A kimért pozícióadatokat még az éjszaka folyamán eljuttattuk a Minor Planet Centernek, a H2020-as kutatási programhoz kapcsolódó fényességmérés pontos eredményei majd később lesznek meg. A következő animáción bemutatjuk, hogyan araszol a csillagok között a híres földközeli kisbolygó, az egyes felvételek között 160 másodperc telt el.

aaa
A 2015 TB145 jelű kisbolygó mozgása a Piszkéstetői Obszervatórium 60 cm-es Schmidt-távcsövével 2015. október 27-én este 22:39 és 22:50 óra között. A cikk megjelenéskor is folyó mérések reményeink szerint hajnali ötig folytatódnak. Az animáció egy 9×6 ívperces területet ábrázol.

Hozzászólás

hozzászólás