A Nagy Vörös Folt felé tart a Jupiter legújabb vihara

1606

A Jupiter viharos légkörének egyik legkülönlegesebb alakzata a Nagy Vörös Folt, amelyről tudjuk, hogy már legalább 300 éve létezik. A Földtől két és félszer nagyobb légköri képződmény kialakulására és ilyen hosszú ideig tartó fennmaradására egyelőre még nem született kielégítő magyarázat. A tavaly március és június között megfigyelt heves viharok okára viszont sikerült fényt deríteni: azokat az óriásbolygó belső hője okozta. Bő két évvel ezelőtt adtunk hírt egy újabb vörös folt kialakulásáról, mely a Kis Vörös Folt vagy Ifjabb Vörös Folt nevet kapta. A Hubble Űrteleszkóp több éven átívelő megfigyelései alapján ez a folt három fehér ovál összeolvadásából keletkezett, eleinte megtartva még fehér színét, majd barnává, végül pedig vörössé fejlődött.

A Hubble idén májusban készített képein egy újabb, immáron harmadik vörös foltot fedeztek fel. Az új folt mérete töredéke a testvéreinek és ugyanabban a sávban jelent meg, mint amelyben a Nagy Vörös Folt is található, tőle nyugatra. Korábban ez az új folt is fehér, ovális alakú vihar volt, színének megváltozása pedig arra utal, hogy a vihar kavargó felhői felfelé emelkednek, mint ahogy a Nagy Vörös Folt felhői is. Egy lehetséges magyarázat szerint a vörös vihar olyan hatalmas erejű, hogy a Jupiter felhői alatt található anyagot is magával szippantja, majd olyan magasra emeli, hogy a Nap ultraibolya sugárzása eddig ismeretlen kémiai reakciók során elvörösíti.

Az új vörös folt a jól ismert Nagy Vörös Folttól nyugatra (egyenesen balra).

A HST május 9-én és 10-én, az optikai tartományban készült képei, valamint a május 11-én a 10 m-es Keck teleszkóppal a közeli infravörös tartományban felvett megfigyelések alapján meghatározták a három vörös ovál viszonylagos magasságát. Mivel mindhárom vihar világos a közeli infravörös tartományban, ez arra enged következtetni, hogy a Jupiter légkörében lévő metán réteg fölé tornyosulnak, amely viszont elnyeli a Nap infravörös fényét, ezért az sötétnek látszik az infravörös képeken.

A Jupiter vörös foltjai. GRS a Nagy Vörös Folt, BA a Kis Vörös Folt, 2008 Oval 2 az új vörös folt.

A több mint két éve észlelt turbulenciák és viharok még most is jelen vannak a Jupiteren. A HST és a Keck képei azt is feltárták, hogy a Nagy Vörös Foltot körülvevő nyugodt sáv az elmúlt egy év alatt hihetetlenül turbulenssé alakult a folt mindkét oldalán. Amennyiben az új vörös folt és a Nagy Vörös Folt az eddigi útját követi, várhatóan augusztus folyamán találkozni fognak és a kisebb foltot vagy elnyeli, vagy kilöki a Nagy Vörös Folt. A Kis Vörös Folt, amely a két másik között található, de alacsonyabb jupiterrajzi szélességen, júniusban fog elhaladni a Nagy Vörös Folt mellett.

A HST és Keck felvételei alátámasztják azt a feltételezést, hogy a Jupiter éppen egy globális klímaváltozáson esik át, melynek lehetőségét még 2004-ben vetette fel Phil Marcus, a University of California (Berkeley) professzora. A bolygó hőmérséklete akár 5-10 fokkal is változik, az egyenlítője mentén melegszik, míg a déli póluson hűl. Dr. Marcus előrejelzései alapján a déli féltekén a változások 2006-ban kezdődtek, s ennek eredménye a korábban nyugodt sáv turbulenssé válása.

Forrás: STScI-2008-23

Hozzászólás

hozzászólás