Egyre jobban megdől a Szaturnusz tengelye

19192

Mint Dávid és Góliát – úgy tűnik, a Szaturnusz forgástengelyének dőlését a holdjai okozhatják. A francia CNRS (Nemzeti Tudományos Kutatási Központ) és a Sorbonne kutatói 2021. január 18-án a Nature Astronomy folyóiratban közzétett tanulmányukban arra jutottak, hogy a Szaturnusz holdjainak hatása magyarázhatja a gázóriás forgástengelyének megdőlését. A kutatók szerint a Szaturnusz tengelyének dőlésszöge a következő néhány milliárd évben még nagyobb is lesz.

Korábbi megfigyelések igazolták, hogy a Titan és a Szaturnusz más holdjai fokozatosan távolodnak a gázóriástól, sokkal gyorsabban, mint korábban gondolták. A kutatók beépítették a számításokba a megnövekedett migrációs rátát, és a kapott eredmények szerint a folyamat hatással van a Szaturnusz forgástengelyének dőlésére: ahogy a holdak távolodnak tőle, úgy dől meg egyre jobban és jobban a bolygó tengelye.

A Titan fokozatos távolodásának és a Szaturnusz tengelydőlésének művészi illusztrációja. (Forrás: Coline SAILLENFEST / IMCCE)

Úgy gondolják, hogy a Szaturnusz tengelyét megdöntő hatás valójában nem is olyan régen lépett fel. A bolygó forgástengelye a kialakulását követő 3 milliárd évben csupán enyhén volt ferde. Nagyjából egymilliárd évvel ezelőtt holdjainak távolodása máig zajló rezonanciajelenséget indított el: a Szaturnusz tengelyére egyre nagyobb hatást gyakorolt a Neptunusz bolygó, ezért az fokozatosan megdőlt, amíg el nem érte a ma ismert 27 fokos szöget.

Az eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket. A rezonanciával kapcsolatban már egyetértettek a kutatók, bár úgy gondolták, hogy egész korán, több mint négymilliárd éve következett be a Neptunusz pályájának megváltozása miatt. Úgy gondolták, hogy azóta a Szaturnusz forgástengelye stabil. Azonban a Szaturnusz tengelye továbbra is dől, és amit most látunk, az csak egy átmeneti állapot. A következő néhány milliárd évben a bolygó tengelyének dőlésszöge több mint kétszeresére nőhet.

Vázlatos animáció a Titan távolodásáról és a Szaturnusz tengelyének rezonanciába lépéséről. (Forrás: Melaine SAILLENFEST / IMCCE)

A kutatók a Jupiterrel kapcsolatban már korábban hasonló következtetésekre jutottak. Úgy gondolják, hogy a bolygó négy fő holdjának távolodása, valamint a Jupiter és az Uránusz pályája közötti rezonancia hasonló tengelydőlést fog eredményezni: a következő ötmilliárd év folyamán a Jupiter forgástengelyének dőlése 3 fokról több mint 30 fokra nőhet.

Az eredményeket közlő szakcikk: Saillenfest et al. „The large obliquity of Saturn explained by the fast migration of Titan.” Nature Astronomy

Forrás: CNRS

Hozzászólás

hozzászólás