Űrtávcsöves mozgóképek a Szaturnuszról

1216

Nemrégiben mi is hírt adtunk a Cassini-szonda Szaturnuszról készített fantasztikus képeiről, amelyek soha nem látott részleteket mutattak be a gyűrűs bolygó titokzatos világáról. Ezúttal a Föld körül keringő Hubble Űrteleszkóp 1995-ben és 2003-ban készített képeiből összeállított mozgóképekről tudunk beszámolni, melyek kb. ezerszeres gyorsításban mutatják a Szaturnusz és holdrendszerének bámulatos dinamikáját. A Space Telescope Science Institute által most közzétett három film közül kettőben a bolygó számos holdját láthatjuk, amint a közel éléről
látszó gyűrűn áthalad árnyékuk. A harmadik rövidfilm a Szaturnusz déli pólusát mutatja abban a speciális helyzetben, amikor a gyűrűkre a lehető legnagyobb szögben láthatunk rá a Földről nézve.

Az első videón (137,4 kB) a gyűrűket, valamint a Titan és Tethys holdak áthaladását figyelhetjük meg. Elsőként a Titan árnyéka vetül a gyűrűkre, majd megjelenik maga a hold is, végül pedig bal oldalon, látszólag ellenkező irányban haladva megjelenik a Tethys.

 
A Titan és árnyéke a bolygón. A háttérben a Tethys.

A második videón (462 kB) szintén éléről látjuk a gyűrűket, de most a jeges Mimas, Enceladus, Dione holdakat, valamint ismét a Tethyst láthatjuk elhaladni. Először a Mimas és az Enceladus jelenik meg, mindkettőnek látható az árnyéka is a bolygó korongján, de csak az Enceladusé halad át a gyűrűn is. Ezután jelenik meg a Dione, majd árnyéka. Miközben a három kis égitest elhalad a korong előtt, jobb oldalon, a háttérben a Tethys vonul át.

 
A Szaturnusz és három holdja, a Mimas, az Enceladus és a Dione. 

A harmadik videón (589,9 kB) a csak tizenöt évente bekövetkező legnagyobb rálátás irányából látjuk a gyűrűket és a Szaturnusz déli pólusát. Az utóbbiról készült közelképen jól láthatók a bolygó felhősávjai és a légkör aktivitása.

A gyűrűs bolygó a maga teljességében.

 Forrás: Hubblesite.org

Hozzászólás

hozzászólás