Vihar a gyűrűs bolygón

1303

A Szaturnusz körül keringő Cassini-szonda január 27-i felvételén hatalmas vihar látható a Szaturnusz éjszakai oldalán. A légkört a gyűrűről visszavert napfény világítja meg, ez a „hamuszürke fény" teszi láthatóvá a felhőrendszer alakzatait és magát a vihart.

A vihar belsejében keletkező villámlások rádiósugárzást gerjesztenek, valószínűleg ezt figyelte meg a Cassini. Az űrszonda január 23-án kezdett el sugárzást detektálni a bolygó légkörléből. Nagyjából ezzel egy időben bolygóészlelő amatőrcsillagászok jelentették, hogy egy vihar fejlődött ki a déli félgömbön, a -35 fokos szélesség környékén. A Cassini ekkor nem tudta a vihart a nappali oldalon megfigyelni, mert a Szaturnusz ellenkező oldalán lévén, épp csak egy keskeny sarlót látott a bolygóból – viszont a gyűrűkről visszavert napfény elegendőnek bizonyult éjszakai fényképek készítésére. A megörökített jelenség észak-déli kiterjedése mintegy 3500 km,  pontos pozíciója -36 fok szélesség és 168 fok nyugati hosszúság volt. A szonda akkor érzékelte a rádiósugárzást, amikor e felett a terület fölött haladt el. A sugárzás fél szaturnusz-napra elnémult, amikor ez a terület a szondáról nézve a bolygó túlsó oldalára került.

 

 A Cassini-szonda felvétele a Szaturnusz légköri viharáról. A felvétel látható fényben készült, a gyűrűs bolygótól 3,5 km-re. Egy pixel kb. 20 km-nek felel meg.

A képen nem láthatók maguk a villámok. Ha volnának ilyenek, fényes foltnak látszanának, mivel fényük szétszóródik a felhőréteg tetején. Az, hogy nem sikerült megörökíteni a villámokat, még nem jelenti azt, hogy ne léteznének. Elképzelhető, hogy túl halványak a háttérhez képest, vagy a felhőzet mélyén villannak fel, és az is kézenfekvő magyarázat, hogy éppen nem történt villámlás a 10 másodperc hosszú expozíciós idő alatt.

 

Erick Bondoux és Jean-Luc Dauvergne francia amatőrcsillagászok animációján apró, világos foltként figyelhető meg a légköri vihar. A felvétel 30 cm átmérőjű teleszkóppal készült.

Az elkövetkező fél évben a Cassini-program kutatói további éjszakai felvételek készítését tervezik, villámokat keresve.

Forrás: NASA/JPL

Ajánlat:
Tekintse meg a Szaturnuszt a Polaris Csillagvizsgálóban (polaris.mcse.hu)!

Hozzászólás

hozzászólás