A kínai holdszonda első képei

1143

Megérkeztek a Chang’e-1 ("Holdistennő") kínai holdszonda első képei, amelyek egyben a gyorsan fejlődő kínai űrkutatás újabb sikerét jelentik. Mint arról korábban beszámoltunk, Kína 2007. október 24-én indította útjára első űrszondáját égi kísérőnk tanulmányozására, amely november 5-én sikeresen Hold körüli pályára állt. Az ezt követő két hét során a fedélzeti berendezéseket ellenőrizték, tesztelték, most pedig nyilvánosságra hozták az első fotókat.

A Chang’e-1 kínai holdszonda első holdfelvételeinek egyike, amelynek közepén – attól kissé balra fentebb – a  viszonylag nagy, 66 km átmérőjű Gill-kráter látható. A felvétel égi kísérőnk Földről nehezen megfigyelhető dél-keleti pereméről készült (kép: Reuters, CNSA).

A képek közzétételének napján az első hírekből még nem tudtunk részleteket a Chang’e-1 első holdfelvételeiről Az első képekről részletes információkat (elkészítésük időpontja, az űrszonda holdfelszín feletti magassága, méretskála, a felvételek tájolása, az aktuális felszíni alakzatok azonosítása) nem közöltek. Ezek hiányában nyilvánvaló kérdések merülnek fel a tájékoztatás színvonalával kapcsolatban, hiszen egy polgári, tudományos űrkísérlet eredményeinek a nagyközönség elé való tárásakor ezeket az alapvető információkat meg szokták adni (l. például a SELENE japán holdszonda képei esetén, nem is szólva a NASA, ESA és más űrkutatási szervezetek híreiről). A Reuters-hír képei között viszont protokolláris jellegű képek is vannak, amelyek alapján az a benyomásunk, hogy a Chang’e-1 első felvételeit inkább a politikai, tudománypolitikai szempontokat hangsúlyozva hozták nyilvánosságra, nem pedig megfelelő színvonalú tudományos ismeretterjesztésként. Mindenesetre ez nagy kár, hiszen ez az érzékelhető hangsúlyeltolódás a régebbi időket idézi fel a tömegtájékoztatásban – jól látható Kína lemaradása a távol-keleti űrverseny átláthatósága és nyilvánossága terén. Reméljük azonban, hogy a jövőben tudományos részletességű hírekkel is fogunk majd találkozni a kínai holdszonda kapcsán.

A képekről egy napot belül tudtunk meg valamelyest többet a Kína Nemzeti űrkutatási Hivatalára hivatkozó China Daily internetes híréből, illetve amit ehhez a szerző saját ismereteiből kiegészített. E szerint a Chang’e-1 első felvételei 2007. november 20/21-én készültek, a létezésükról körülbelül három napja tudunk annak előrevetítésével, hogy még feldolgozás alatt állnak. A közzétételük szintén a régi időket idéző protokolláris keretek között történt, magyar idő szerint november 26-án, hétfő délelőtt Pekingben. A felvételek élesek, kontrasztosak és bizakodásra adnak okot a tudományos felhasználásukat illetően.

Tehát a Chang’e-1 első közzétett felvétele a Hold dél-keleti pereméről 2007. november 20/21-én felvett 19 darab, egyenként 60 km széles kisebb képből összetett mozaikkép. A képfelbontás mintegy 120 méter, ami megfelel a Lunar Orbiter IV 134 méteres felbontásának, talán egy picit jobb annál, illetve hasonló a Clementine 100 méteres felbontásához, de jócskán elmarad a SMART-1 50 méteres felbontásához képest. A képen a Hold déli pólusvidékéhez közeli Helmholtz-kráter környezete látszik viszonylag magas napállás mellett. Feltehetően a szonda működésének egy évre tervezett időtartama alatt egy adott terület felett többször is áthalad és a Nap helyzetétől függő különböző megvilágítottsági viszonyok mellett készíthet felvételeket: alacsony megvilágítottságnál kontrasztos képek készíthetők, amelyekből a felszín szerkezeti részletei térképezhetők fel, magas napállásnál pedig multispektrális térképezés végezhető.

Az előző képen ábrázolt terület környezete.  A mintegy 94 km átmérőjű Helmholtz-kráter (balra lent), valamint a sötét aljzatú Hanno H kráter (fent) feltűnő. A Helmholtz a holdrajzi déli szélesség 64,8 fok, keleti hosszúság 64,1 fokánál van, tehát a Földről nagyon nehezen megfigyelhető délkeleti peremnél helyezkedik el. (kép: Reuters, CNSA).

Források:

Reuters (Peking, 2007. november 26., 04:00 a.m. EST)

CCTV.com (francia, 2007. november 26.) 

A kínai holdszonda első képei (CNSA, China Daily, 2007. november 26., 13:06 ) 

Kapcsolódó linkek:

Kína Nemzeti Űrkutatási Hivatala (China National Space Administration, CNSA) 

A japán holdszonda első képei

A Chang’e-1 Hold körüli pályára állt (AP, 2007. november 5.) 

A holdkutatás reneszánsza: elindult Kína első holdszondája

SELENE:  új korszak a Hold kutatásában

Hozzászólás

hozzászólás