Földnyugta a Holdon: a japán holdszonda legfrissebb képei

2043

Mint arról beszámoltunk, a japán SELENE (Kaguya, "Holdhercegnő") űrszonda sikeresen Hold körüli pályára állt és elkészítette első felvételeit égi kísérőnk felszínéről – de azok még csak a nagylátószögű kamerájával készültek, vagyis nem voltak nagyon részletesek.

A SELENE űrszonda nagyfelbontású kamerája 2007. október 31-én először a Hold északi pólusának vidékéről készített felvételeket, majd a Viharok Óceanja (Oceanus Procellarum) északnyugati, a Földről is még éppen megfigyelhető részéről. A képek a holdfelszín pirossal bejelölt részeiről készültek  (kép: JAXA és NASA). 

Október 31. óta azonban már a SELENE nagyfelbontású kamerája is a holdfelszínt fürkészi és lélegzetellállítóan szép, éles és kontrasztos felvételeket küld égi kísérőnk felszíni részleteiről, így a Földről nem látható oldalról, valamint a pólusok vidékéről is. A poláris körpályán 100 km-es magasságban keringő szonda nagyfelbontású képfelvevő rendszere (HDTV) tíz méteresnél is kisebb részleteket képes elkülöníteni a felszínen!

A SELENE első nagyfelbontású felvételeinek egyike a Hold északi pólusvidékéről készült (kép: JAXA).

Az Oceanus Procellarum északnyugati része japán idő szerint 2007. október 31. 05:51-kor. A kép bal oldalán lévő világosabb terület holdi "felföld", amely a Földről csak nehezen, vagy egyáltalán nem figyelhető meg (kép: JAXA). 

A 2007. október 31-én készült képek talán legérdekesebbike a 109 km átmérőjű Repsold-krátert (középen) és a mintegy 180 km hosszan elnyúló Repsold-hasadékot mutatja (kép: JAXA).

A mintegy 109 km (más adatok szerint 107 km) átmérőjű Repsold-kráter az egyik legnevezetesebb töredezett aljzatú holdkráter. Ebben található például a legtöbb és leghosszabb hasadék, amelyek az egykori kráteraljzatot kitöltő láva összetöredezésének nyomait őrzik. A kráter jobb alsó részén egy 9 km átmérőjű kis koncentrikus gyűrűs kráter is látszik (Repsold A), ami szintén a múltbéli holdi vulkánosságra utal. A Repsold-kráter belsejében is folytatódó Repsold-hasadék a Lunar Orbiter adatai alapján mintegy 330 méter mély és 180 km hosszan nyújtózik. .

A SELENE nagyfelbontású képfelvevő rendszere összeszerelés közben (kép: JAXA).

A legfrissebb fotókon már egy látványos földnyugtát láthatunk, melyen bolygónk éppen lenyugszik a holdi horizonton.

Földnyugta a Holdon 2007. november 7-én (kép: JAXA). 

Bolygónk a SELENE kamerájával. A felvételen az Antarktisz, Ausztrália, valamint Dél-Ázsia látszik, fejjel lefelé a megszokott irányokhoz képest (kép: JAXA).

Kapcsolódó linkek:

Hozzászólás

hozzászólás