Péntek délután újabb becsapódás a Holdon

1271

2009. szeptember 28-án a NASA bejelentette, hogy kijelölték az LRO/LCROSS holdprogramja LCROSS (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) részének becsapódási helyét a Hold felszínén. Ez az égi kísérőnk déli pólusvidékén lévő Cabeus-kráterben lesz. A tervek szerint az eseményre 2009. október 9-én, magyar idő szerint déli egy óra körül (a legutolsó információ szerint 13:30-kor) kerül sor, de sajnos Európából nem lesz megfigyelhető.

Az LCROSS kijelölt becsapódási helye és környéke a Hold déli pólusvidékén a Cabeus-kráter belseje (kép: NASA).

A Cabeus egy krátercsoport névadója, egy 98 km átmérőjű nagyobb kráter a déli pólus közelében, a korábban kijelölt Cabeus A pedig ennek egy kísérő krátere, amelynek átmérője 48 km. (A Cabeus név Niccolo Cabeo (1586-1650) itáliai jezsuita filozófusra utal.) A becsapódás helyének kiválasztásában több szempontot is figyelembe vettek: a Cabeus A kráter is a Hold déli librációja idején a Föld felé fog fordulni, ezért a becsapódás felvillanása és a fénylő, majd elhalványuló és szétoszló kidobódási anyagfelhő földi és Föld körüli pályán lévő távcsövekkel kedvező rálátás mellett megfigyelhető lesz. Továbbá azt is remélik, hogy a kráter belsejében esetleg meglévő víz jelenléte kimutatható lesz. Ugyanis a becsapódási kísérlet fő tudományos célja a Holdon esetleg maradványokban előforduló víz detektálása lenne.

Emlékeztetőül: sem a japán SELENE-1 (Kaguya, "Holdhercegnő"), sem az indiai Chandrayaan-1 ("Holdhajó"), sem pedig a kínai Chang’e-1 ("Holdistennő") holdszondák nem mutattak ki vizet a Holdon, legalábbis az általuk vizsgált holdi tájakon és módszerekkel. Az LCROSS lehetne az első becsapódásos űrkísérlet, amely sikeresen érzékelhetné a holdi víz nagyobb mennyiségű előfordulását.

Az LCROSS korábban kijelölt becsapódási helye a Cabeus A kráter volt. Ennek a környékének a térképe látható itt felülnézetben a Hold déli pólusvidékén. A mostani célpont a Cabeus-kráter.  A színskála a jobb oldalon a víz (vízjég) előfodulás esélyét jelöli. A területről érdekes és szemléletes animáció itt tekinthető meg (kép: NASA).

Az LCROSS-tól függetlenül is a Hold déli pólusvidéke izgalmas megfigyelési terület az amatőrcsillagászoknak kedvező déli libráció idején. Az itt látható érdekes holdfelszíni alakzatokról és a felkeresésüket megkönnyítő térképekről Kocsis Antaltól, az MCSE Hold Szakcsoport vezetőjétől érdekes ismertetőt olvashatunk a Meteor folyóirat 2009/7-8. száma 4-9. oldalán megjelent igen részletes és alaposan megírt cikkében.

Az LCROSS rakétafokozat a Hold felé tart (kép: NASA).

Az LRO/LCROSS holdprogram lényegében kettős feladatot hajt végre. A 2009. június 18-án útnak indított holdszonda (LRO) Centaur rakéta végfokozata (LCROSS) egyre magasabb és magasabb Föld feletti pályája októberben ér el a Hold közelébe és a mintegy két tonnás rakétafokozat a Hold déli pólusa közelében be fog csapódni a felszínbe. Egyébként az LCROSS küldetésével kapcsolatban aggodalomra adott okot az, hogy augusztusban a pályakorrekciós manőverezésre is használható hajtóanyagának több mint a fele, mintegy 140 kg elfogyott egy manőver során, aminek következtében a tartalék üzemanyagot elhasználta. Így a maradékkal kell majd végrehajtani a Hold közelébe való navigálást és a kijelölt becsapódási terület elérését, tehát ezek után nagyon takarékoskodni kell a pályamódosításokhoz szükséges üzemanyaggal.

Eközben az LRO holdszonda az égitest körüli pályán keringve nagyfelbontású felvételeket készít és fedélzeti műszereivel sokféle tudományos vizsgálatot végez. Most már (még) csak a NASA LRO holdszondája aktív a Hold körül. Ugyanis a japán és kínai holdszondákat előre eltervezetten a Hold felszínébe irányították és ott becsapódva fejezték be küldetésüket, miközben a becsapódások megfigyelése is sok tudományos adatot szolgáltatott az égitest felszínéről. Az indiai Chandrayaan-1 holdszondáról egy mini-szondát irányítottak még tavaly ősszel a Hold felszínébe az előbb említett kutatási céllal, most viszont az indiai holdszonda keringő egységével  megszakadt a rádiókapcsolat és úgy tűnik, ezzel be is fejezte küldetését.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás