SELENE: új korszak a Hold kutatásában

1508

Rendkívül impresszív tudományos műszercsomaggal, valamint két kisebb segéd-műholddal a fedélzetén indították a Hold felé 2007. szeptember 14-én magyar idő szerint éjjel 03:31-kor a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) SELENE-űrszondáját a Tanegashima ûrközpontból (japán megfelelője "Kaguya" ["Kaguya-hime" = "Holdhercegnő"]). A SELenological and ENgineering Explorer kifejezésből alkotott nevű űreszköz az emberes Apollo és későbbi űrszondás holdprogramok óta a legjobban felszerelt és a tudományos feladatok elvégzésére a legalaposabban felkészített nagy holdszonda 2,3 tonna tömeggel. A program a tudományos célok mellett egyben technológiai kísérlet is, mivel a hordozórakéta és több műszer először kerül éles űrbéli bevetésre. 

A széleskörű nemzetközi együttműködésben megvalósult SELENE poláris körpályán fog keringeni a Hold körül, alig 100 km magasan égi kísérőnk felszíne felett. Az elsõ három hónapban Hold körüli pályán tesztelik az űrszondát és ezután előreláthatólag egy évig fog méréseket végezni.A SELENE (Kaguya) holdszonda indítása a japán Tanegashima

űrkozpontból (kép: JAXA).

Az egyik legfontosabb tudományos célkitűzés a Hold kialakulásának tisztázása. A ma legelfogadottabb elmélet szerint mintegy 30 millió évvel bolygónk kialakulása után egy Mars méretű égitest ütközött a Földdel, s a kidobott törmelékanyag összeállásával alakult ki a Hold,  de más elképzelések is vannak. Az egy évre tervezett küldetés során a holdfelszín változásainak nyomon követése is feladat (geológiai folyamatok, a légkör nélküli égitest felszínére hogyan hatnak az elektromágneses és részecske-sugárzások, stb.). Mindezeken túl a felszín részletes morfológiája és kémiai összetételének a feltérképezése is alapcél, különös tekintettel az eddig nem vizsgált vagy nehezen vizsgálható területekre és a holdi sarkvidékek környékére.

A SELENE fedélzetén 15 rendkívül érzékeny műszer található, melyek az eddigi legprecízebb felszíni topográfiai, geológiai és ásványtani áttekintést fogják szolgáltatni, jellemzően 10 méteres vagy annál is jobb térbeli felbontással. A sztereó képfelvevő és a lézeres magasságmérő a holdfelszínnek csaknem teljes feltérképezését teszi lehetővé 5 méteres felbontással. A fedélzeti radar rádióhullámai mélyen a holdfelszín alá hatolva annak 20-30 km mély rétegét vizsgálják majd, így a holdkéreg felső szerkezetéről alapvetően új ismeretekhez juthatunk.


A SELENE (Kaguya) lézeres magasságmérője pontos magasságértékeket határoz meg. Az optikai, radar, illetve rádió adatokból a térbeli sebességgel és pontos időpontokkal együtt a szonda pontos pozíciója, mozgása számítható ki, amiből a Hold alakja és gravitációs tere maghatározható (kép: JAXA)

A többszín-sávban működő képfelvevő és színképelemző műszerek a felszín kémiai és ásványi összetételét térképezik fel. Fontos kérdés, hogy van-e vízjég a Holdon a pólusok környéken azokban a kráterekben és mélyedésekben, ahová soha nem süt be a Nap: a kémiai összetétel-vizsgálatok kiterjednek a vízalkotó hidrogén keresésére is (erre a célra a poláris pálya szükséges feltétel). A magnetométer a holdi- és bolygóközi mágneses tér paramétereit méri; a holdi mágneses anomáliák (látványuk alapján felszíni "mágneses pamacsok") tanulmányozásával megismerhetjük a rejtélyes objektumok eredetét és fizikai tulajdonságait.A látható oldalon a holdfelszín titokzatos mágneses anomáliája, a Reiner Gamma alakzat, amely a SELENE magnetométeres méréseinek egyik fő célpontja (kép: JAXA).

További érdekesség, hogy egy nagyfelbontású televíziós képfelvevő rendszer nemcsak tudományos célú feladatokat lát el (például ferde rálátással, különleges megvilágítottságnál készít felvételeket a felszínről és a holdi horizont közelében), hanem a rendkívül szép holdi földkelte és lenyugvás megörökítésére is tervezték népszerűsítési céllal.

A SELENE változatos műszeregyüttese mellett két kis segéd-szondát bocsát majd pályára a Holdhoz érés után. Az elnyúlt pályán keringő kis műholdak 1 méter átmérőjű és 50 kg tömegű szondák, melyek közül egyik a Hold plazma-környezetét, vékony ionoszféráját vizsgálja, a másik pedig kommunikációs átjátszóállomás lesz a Föld és a SELENE közötti folyamatos rádiókapcsolatot biztosítására.A SELENE (Kaguya) holdszonda keringő egysége (orbiter), a két kis segéd-szonda és
fedélzeti műszerei (kép: JAXA)

Az ambíciózus SELENE küldetésével új korszak kezdődik a holdkutatásban, ami kapcsolódik a más országok által tervezett holdi űrszondák és emberes holdexpedíciók grandiózus elképzeléseihez. A "hagyományos" amerikai és orosz űrkutatási tervek mellett a felzárkózó ázsiai űrhatalmak, India és Kína is szeretnének eljutni a Holdra, adott esetben emberes holdexpedícióval zárva a megelőző évek felderítő és kőzetmintákat visszajuttató programjait. A jelenlegi tervek megvalósulása esetén a következő 10-15 év újra pezsgő holdi űrkutatást hozhat, aminek egyik megalapozó lépése lehet a most útjára bocsátott SELENE.

A közeljövő impozáns holdprogramjai idején mit tehetnek még a földi műszerekkel dolgozó csillagászok, amatőrcsillagászok a Hold kutatásában? Az űrszondák és emberes holdexpedíciók ellenére a Hold továbbra is szerepel a csillagászati megfigyelések célpontjai között. Hálás kutatási téma például észlelni és/vagy kimutatni meteorok becsapódásait, az alakzatok morfológiáját és a dómokat, felszíni alakzatok fotometriáját és spektroszkópiáját végezni, illetve keresni a jelenkori felszíni aktivitásra utaló jelenségeket. Az is elképzelhető, hogy a helyszíni holdprogramokkal kapcsolatban földi megfigyelési kampányok is szerveződhetnek (mint annak idején az Apollo-program alatt), ezért fordítsunk figyelmet a Hold észlelésére a jövőben is.

Kapcsolódó témák:

Hozzászólás

hozzászólás