A marsi talaj legparányibb részecskéi: beindult a Phoenix atomerő-mikroszkópja

999

A robotkar a talajszonda négy tüskéjét első alkalommal fúrta a marsi talajba, tesztelési célokkal. Erre a feladatra egy még érintetlen területet jelöltek ki a Phoenix közelében. A hő- és elektromos vezetési képességet vizsgáló villás kialakítású műszer fogai közel másfél centiméter hosszúak. Segítségükkel a kutatók azt tudják megállapítani, hogy a hő és az elektromos töltés milyen mértékben adódik át a talajban egyik tüskéről a másikra. Az ilyen mérések információval szolgálhatnak a közeg víztartalmáról. Az eszköz a 2,35 méter hosszú robotkar egyik "ujjpercén" található. A leszállás óta több alkalommal használták már magasan a levegőbe tartva, és többször szolgáltatott már vízgőz jelenlétére utaló mérési eredményeket.

Animáció a talajszonda első használatáról.

Az elmúlt napok során megérkeztek az első felvételek az űrszonda atomerő-mikroszkópjától is. A Svájcban készített műszer egy szilícium heggyel tapogatja végig a minta felületét, fel-le mozogva követi a tárgy kontúrját, így szolgáltat adatokat annak formájáról. Ez a módszer a talaj szemcséiről kb. 100 nanométeres felbontású részleteket képes rögzíteni, amelyek kisebbek, mint egy emberi hajszál vastagságának egy százada. A Phoenix optikai mikroszkópja korábban sosem látott nagyítású képeket küldött a Marsról, az atomerő-mikroszkóp ennek a felbontási határánál hússzor kisebb részleteket is képes megjeleníteni.

Az első letapogatást a mikroszkóp állomás mintatároló korongján végezték el, ellenőrzési céllal. A képrögzítés szerdán kezdődött el, ekkor egy kalibrációs kép készült egy barázdált felületről.

Az atomerő-mikroszkóp első, még csak kalibrációs céllal készült képe.

Ezeknek a műszereknek a használatba vételével immáron az űrszonda MECA egységének összes lehetőségét kihasználják a kutatáshoz. A nedves kémiai laboratóriumba helyezett második minta vizsgálata ezen a héten folyik.

A kutatócsapat eközben a lehetőségeket elemzi, hogy eldöntse, milyen módszert választ a marsi jég egy darabjának a TEGA egyik kemencéjébe juttatásához. A tervek szerint a Snow White névre keresztelt területen egy motorizált reszelővel lazítanák fel a talajt, amelyről úgy tartják, hogy jelentős mennyiségű fagyott vizet tartalmaz.

Forrás: NASA JPL News Release, 2008.07.10.

Hozzászólás

hozzászólás