Földcsuszamlásokat fotóztak a Marson

893

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája február 19-én sziklaomlást
örökített meg a Mars északi pólusa környékén. A most nyilvánosságra hozott 2400 kép
közül az egyiken legalább négy marsi kőlavina látható, amint éppen zuhan lefelé a por és jégtömeg – Ingrid Daubar Spitale, az Arizonai Egyetem (Tucson) munkatársa vette észre a különleges felvételeket.

A február 19-i omlás helyszíne. Legalább négy csuszamlás látható a képen.

Az MRO-szonda nagyfelbontású kamerája több kiválasztott helyet figyel a Marson folyamatosan annak érdekében, hogy az évszakos változásokat tanulmányozzák. Február 19-én nem az omlás helyszínének meredek sziklafala volt a fő célpont, hanem a dünemezőket fedő szárazjég változásait tanulmányozták a marsi tavasz idején. A csuszamlás felfedezése teljesen véletlen volt.

Az omlás közelről. A fenti képen látszó törmelékfelhő az aljzatba való
becsapódás után keletkezett; kb. 180 m átmérőjű és mintegy 190 m magasságba emelkedik fel.

A teljes felbontású képen egy normál asztallal összemérhető nagyságú részletek figyelhetők meg a 6 km széles es több mint 60 km hosszú területen. A vöröses színű rétegek vízjégben gazdagok. Patrick Russell, a Berni Egyetem munkatársa szerint a csuszamlás kiváltó okát egyelőre nem tudjuk. A területet továbbra is tanulmányozni fogják, hogy kiderítsék, vajon az ilyen jellegű omlások bármikor bekövetkezhetnek az év
folyamán, vagy köze van a korai marsi tavaszhoz is.

A leomlott anyag összetételét tekintve nagy valószínűséggel több jeget tartalmaz, mint port. A következő hónapokban készített képek lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a kutatók megbecsüljék a szikla alján keletkezett új lerakódás milyen mennyiségben tartalmaz jeget. Amennyiben jégtömbök estek le, azok várhatóan elszublimálnak, így a törmelékek méretének időbeli változásai kulcsfontosságú információkkal szolgálhatnak.

Forrás: Mars Reconnaissance Orbiter PR, 2008.03.03.

Hozzászólás

hozzászólás