Homokdűnék egy marsi kráterben

1031
A vörös bolygó körül keringő műhold a High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) elnevezésű kamerájával fotózta a Mars déli féltekéjén található, Noachis Terra nevű területet. A képeket elemző szakemberek egy becsapódási kráterben a Szahara sivatagi szelei által kialakított homokdűnékhez megdöbbentően hasonló képződményeket fedeztek fel. A dűnék mintázata remek lehetőséget biztosít a planéta felszínén zajló eróziós és ülepedési folyamatok alapos feltárására.

A Mars Reconnassaince Orbiter hat műszerével 2006 óta vizsgálja a vörös bolygót. Mostani, kibővített programjának célja, hogy a kutatók bepillantást nyerhessenek a Mars felszínének múltjába; hogyan alakították azt a szelek, a meteorbecsapódások és a szezonális fagyok mai formájára. Ebben a témában az MRO több adatot szolgáltatott eddigi pályafutása során, mint az összes többi, Marsot kutató szonda és felszíni jármű együttvéve.


Egy becsapódási kráter belsejében csapdázódott homokdűnék a Mars bolygó Noachis Terra régiójában (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona).
A University of Arizona gondozásában működő HiRESE néhány négyzetkilométeres területeket lefedő felvételeket készít a felszínről, felbontását pedig jól szemlélteti, hogy akár egy asztal méretű tárgy is felfedezhető rajtuk. A nyilvánosságra hozott, több mint 20600 képet bárki megtekintheti a
http://hirise.lpl.arizona.edu oldalra látogatva.  

Forrás: Science Daily, 2012.01.25.

Hozzászólás

hozzászólás