Megoldódott a marsi fekete lyuk rejtélye

1647

Mint arról korábban hírt adtunk, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) marskutató szonda HiRISE műszere rejtélyes fekete lyukakat fényképezett le a vörös bolygó felszínén. Eddig összesen hét ilyen sötét gödröt találtak, amelyek fotóin semmilyen részlet nem volt azonosítható az alakzatok belsejében. A korábbi magyarázatok szerint feltehetően függőleges falú barlangbejáratok lehetnek, melyek a felszín alá mélyen benyúlva sötét árnyékba burkolóznak még egészen magas napállásnál is.

A sötét üreg legaljáig csak a helyi délidő körül jutnak le a Nap sugarai

Augusztus 8-án az MRO újra lefényképezte az Arsia Mons vulkán közelében levő, futballpálya méretű sötét foltot. A megfigyelés során a szonda nyugat felől készített felvételeket, méghozzá marsi helyi idő szerint délután 2:30 körül, amikor a Nap szintén nyugatról sütött. Így tűnt fel a fotókon a lyuk megvilágított keleti fala – a képek egyértelműen igazolják, hogy az üreg valóban egy függőleges akna, amely az  Arsia Mons egyik lávafolyásában alakult ki. A lyuk peremének falra vetett árnyékából ki lehet számolni, hogy az üreg legalább 78 méter mély és kb. 150×157 méter átmérőjű. Hasonló üreges krátereket figyelhetünk meg pl. a Hawaii-szigetek vulkánjainál is, ahol a felszín alatt mélyen bekövetkező beomlások révén alakulnak ki a mélyedések. Ezek általában nem kapcsolódnak hosszú barlangrendszerekhez, és valószínűleg a marsi üregek is elszigetelt omlások lehetnek.

Magányos gödör az Arsia Mons közelében

Az MRO HiRISE műszerének publikus képarchívumát hetente bővítik a legfrissebb fotókkal,  s így a Mars felszínének egyre finomabb részletei válnak tanulmányozhatóvá bárki számára.

Forrás: HiRISE és Marstoday

Kapcsolódó hír: Fekete lyuk a Marson

Hozzászólás

hozzászólás